Kako je Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na proterivanje srpskog diplomate iz Zagreba, nakon što je proteralo hrvatskog iz Beograda? 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje hrvatskih vlasti da je proterivanje srpskog diplomate Petra Novakovića iz Zagreba recipročna mera zbog toga što je prethodno hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder proglašen personom non grata u Srbiji.

Srpsko ministarstvo je pozvalo svoje hrvatske kolege da „ulože dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podrivaju dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu“. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske proglasilo je danas personom non grata savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.

Naveli su da je odluka doneta kao recipročna mera pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predhodno saopštilo da je proglasilo hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera personom non grata, zbog navodnog „grubog izlaska iz diplomatskih normi i kršenja Bečke konvencije“, koja reguliše diplomatske odnose.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman odbacio je danas u izjavi novinarima u Zagrebu osnove za proterivanje hrvatskog diplomate i ocenio da je to proterivanje „zabrinjavajuće“.

„MSP Srbije želi da istakne da su netačne tvrdnje ministra Grlić Radmana i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu, budući da on svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove“, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

Istakli su da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine.

„Zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije. ;MSP odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer to ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne“, stoji u saopštenju.

Dodaju i da u ;slučaju srpskog konzula Petra Novakovića nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokazanim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena.

Hrvatska ambasada u Beogradu je, međutim, prethodno saopštila da nije dobila nikakvo objašnjenje u vezi proterivanja pomenutog diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari