(VIDEO) Kako je Vučić odgovarao glavnom uredniku NIN-a Milanu Ćulibrku? 1Printskrin NIN/Jutjub

Intervju koji je predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić dao nedeljniku NIN i glavnom uredniku Milanu Ćulibrku izazvao je veliku pažnju javnosti. Danas online prenosi deo uz dozvolu redakcije NIN-a.

Posle pauze duže od sedam i po godina, od avgusta 2016, prvi put, ujedno i prvi put otkako je 2017. izabran za predsednika Srbije, Aleksandar Vučić, nosilac izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ prihvatio je poziv da govori za NIN. S obzirom na to da je nekoliko dana pre ovog intervjua izjavio da glavni urednik NIN-a radi za dva tajkuna, razgovor je i počeo molbom da precizira na koga je mislio. I da li, s obzirom na to da je od septembra novi vlasnik NIN-a Jelena Drakulić Petrović, misli da je i ona tajkun?

„Ja sam računao da ćete posle tih sedam i po godina izaći sa važnim pitanjima za budućnost Srbije, a ne o značajnim pitanjima za vašu taštinu, ali dobro, ovo je sitnica pa ću da učinim to na lepši način nego što vi očekujete. Jedan ste od ljudi koji se decenijama bavite ekonomijom i ozbiljnim novinarstvom, ali se plašim da u trenutku kada se vaše prognoze ne ostvare, i u sferi ekonomije, i u sferi politike, onda izgubite taj prizvuk objektivnosti i nepristrasnosti i pređete na drugu stranu. Ali, da preciziram da sam mislio na veliku bliskost koju ste imali sa Miroslavom Miškovićem i na veliku političku bliskost sa dvojicom, koje sam spojio u jedan tandem – Šolak i Đilas. Tako da, ako sam pogrešio, molim vas da prihvatite moje izvinjenje“, rekao je Vučić.

NIN: Ali, Šolaka u životu nisam video…

Njega niko nije video.

NIN: A, ni Đilasa nisam video tri godine, a godinu dana nisam sa njim razmenio nijednu poruku…

Pa, ne morate da vidite nekoga. Dobro, ne viđaju ni ovi što rade za Šolaka. Nikada ga nisu videli, ali će sve da urade da unište državnu kompaniju i srpske javne finansije ne bi li pomogli jednom tajkunu koji ne plaća ni porez u ovoj zemlji, već negde drugde, ne bi li on pobedio…

NIN: Sad, da se vratimo na ono važnije. Do izborne tišine ostalo je još sedam dana. Više puta ste rekli da će Srbija propasti ako neko drugi dođe na vlast. Mislite li zaista da Srbija ne može i da neće preživeti bez SNS i bez vas?

Nisam rekao da će Srbija da propadne, već da će, ako pobede oni koji imaju vašu stalnu medijsku podršku, da nas vrate u prošlost. Srbija svakako neće da nestane. Ne mislim da je to moguće, niti realno. Uostalom, jednom je već, iako jedva i veoma teško, Srbija opstala i pod bivšom vlašću. Rekao sam da ćemo se vratiti u vreme zakatančenih fabrika, opšte pljačke, ličnog bogaćenja nosilaca javnih funkcija, daljeg ekonomskog propadanja naroda, jer ni u ovoj kampanji nisam čuo od naših političkih protivnika o bilo kakvom programu, osim o programu za uništenje moje porodice. Valjda time dokazuju koliko su odani i poslušni Draganu Šolaku i Draganu Đilasu.

NIN: Ne čini li vam se da na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u glavnim medijima oni nisu ni imali priliku da iznesu bilo kakav program?

Jeste li ozbiljni? Već je bilo osam ili devet debata i na svakoj su učestvovali isto kao i SNS, čak i na jednoj debati više. Samo u izbornoj kampanji biće osam debata, svako od njih imaće priliku da bude u Oko magazinu. Boško Obradović, Marinika Tepić i još neki bili su tri puta više gosti u studiju RTS-a nego ja.

NIN: Zato vašu konvenciju iz Arene prenosi direktno televizija sa nacionalnom frekvencijom. Zar nije to deset puta bolja vidljivost?

Oni su se u okviru svojih vesti uključili samo u moj govor jedan jedini put. A, što se tiče nekih drugih, koji su vladari kablovske mreže, oni nemaju drugi program sem „kako zakopati Vučića“, ne samo metaforički. Oni prenose i kada se skupi njih četvoro na Trgu republike i dele neke brošure mržnje, i tada ide prenos od 35 minuta, gde ne možete čoveka ni lasom da nahvatate, pošto ih nema nigde.

NIN: Kada već pominjete kablovske televizije, njihov domet je definitivno manji od televizija sa nacionalnom frekvencijom, a vaš skup 26. maja Pink je najavljivao i prenosio 48 sati…

To je njihov izbor, a toj privatnoj televiziji nacionalnu frekvenciju je dala vlast Dragana Đilasa, G17, Aleksića, Zelenovića…

NIN: Govorim i o dometima, da se televizije sa nacionalnom frekvencijom više gledaju.

Da, gledaju se oko dva puta više, ali nisam shvatio primedbu, pošto su i oni pozivani na Pink, ali neće da idu, oni hoće da sruše tu televiziju koju su sami izgradili i dali joj frekvenciju. Ja nemam nameru da rušim ni Novu S, ni N1. Naprotiv, radujem se njihovom delovanju i mislim da umnogome doprinose uspehu moje kampanje.

NIN: Verujete li zaista da niko u Srbiji ne bi mogao da bude bolji ministar rada, policije, odbrane i direktor BIA od Vulina. Šta ga je kvalifikovalo za tako važna mesta u državi?

U Srbiji imamo mnogo dobrih ljudi, ali Vulin je korektno obavljao svoj posao i tu nemam šta da dodam i oduzmem. Uvek bih na ovo mogao da odgovorim kontrapitanjem i bezbroj bih ih postavio – šta je kvalifikovalo mnoge druge, počev od Zorane Mihajlović. Nekada napravite grešku, nekada ne. U slučaju Vulina ne mislim da smo napravili grešku. A što se tiče nekih drugih, da li vi stvarno mislite da je ovaj iz G17, što ne može školu da završi, kvalifikovan da vodi Srbiju. Samo da mi kažete za nekog od njih ko ima završenu srednju školu sa respektabilnim uspehom, jedno ime mi recite.

NIN: Nisam ja njihov. Ja sam novinar koji pokušava…

Pa, nisam ni ja Vulinov.

NIN: Ali vi ste ga postavljali na sva ta mesta. Zato sam vas pitao.

Da, i vi podržavate ove da smene nas koji uništavamo Srbiju.

NIN: S obzirom na to da očekujete pobedu na parlamentarnim izborima, da li znate koga ćete predložiti za novog premijera, hoćete li mandat i četvrti put poveriti Ani Brnabić ili će, kao što se nezvanično priča ona zameniti Marka Đurića kao ambasadorka u SAD?

Ih šta se sve priča po kuloarima. I na tarabi svašta piše pa se niko ne zaleće. Ana Brnabić sigurno neće biti ambasador u SAD. Ana će da ostane da radi u zemlji. Mnogo je napredovala, mnogo toga je uradila, nikada ne pravi problem da li će da bude i na nekom drugom mestu i da radi neki drugi posao. Reč je o izuzetno odgovornoj i odanoj ženi i ja sam joj beskrajno zahvalan na ogromnom trudu i radu u prethodnom periodu. A ko će biti predsednik vlade? Pa, ostaje da se vidi. Ako me pitate hoćemo li da pobedimo, ja vam sada kažem – da ne bude da vam nisam rekao – da, pobedićemo i to mnogo ubedljivije nego što vi očekujete.

Intervju u celosti možete pročitati na portalu NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari