Kako na Vučićeve glasače utiču pretnje sankcijama Srbiji, uoči izbora u decembru? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Prema mnogim ocenama, naoštrija rezolucija Evropskog parlamenta do sad, kojom se preti sankcijama režimu Aleksandru Vučića, ako se ispostavi odgovornost i umešanost zvaničnog Beograda u teroristički napad u Banjskoj, na severu Kosova, usled kojeg je poginuo kosovski policajac a trojica Srba, napača – su ubijeni, usvojena je samo dva meseca pre najavljenih vanrednih izbora.

O tome kako će se takva pretnja EU i kritika Vučića odraziti na njegov rejting, odnosno šta o tome misle i sami birači SNS, još nema istraživanja javnog mnjenja, ali Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju kaže za Danas da je izvesno da to ne pogađa njegove glasače.

– Štaviše, mislim da je to čak tema na kojoj Vučić može da poentira… Prilično je neizvesno da li će biti sankcija, pogotovo onih koje građani Srbije pamte, iz devedesetih godina, koje mogu da ugroze njihovu egzistenciju – smatra on.

Kako na Vučićeve glasače utiču pretnje sankcijama Srbiji, uoči izbora u decembru? 2

Kako dodaje, Vučić time može samo dodatno da afirmiše svoju poziciju.

– S druge strane, mislim da postoji značajan sociološko ekonomski problem, koji se odražava u rastu cena. Rastu koji traje već godinu dana… Zato se Vučić i obraćao glasačima sa onom korpom proizvoda. Pokušao je prvi da se obrati grasačima, da on ipak brine o tome, da će sve biti u redu, i da tako zatvori tu potencijalnu rupu u svom biračkom telu – kaže Bursać.

On ponavlja da ne veruje da sankcije mogu da imaju uticaj.

– I ovo što je opozicija uradila, kada je pisala Evropskoj komisiji i parlamentu… To će Vučić samo da spakuje malo drugačije i to će biti kontraproduktivno, jer će on da ih predstavi kao one koji izazivaju sankcije. Postoji mnogo više tema na kojima opozicija može da dominira – zaključuje Dejan Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari