Kako se Vučić usuđuje da za bilo koga kaže da je „ludak“ i „terorista“: Sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine o oceni predsednika Srbije o Kurtiju 1Foto: Beta/Nebojša Tejić; FoNet/Nenad Đorđević

To što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istovremeno sa saopštavanjem odluke da će barikade na severu Kosova biti povučene, okarakterisao kosovskog premijera, Aljbina Kurtija – ludakom – sagovornici Danasa iz Srbije i Kosova karakterišu kao ocenu koja govori više o predsedniku Srbije nego o premijeru Kosova.

Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a kaže za Danas da je Aleksandar Vučić očigledno u panici, da gubi tlo pod nogama, odnosno da tone u sopstveno živo blato

– Ne zna kome je sve šta obećao, koga je sve slagao, pa je zato počeo da vređa u svom starom radikalskom maniru. Još jedan šibicarski političar u dugačkoj istoriji političkih šibicara u Srbiji. Samo što je sada i sam šibicar toliko pogubljen da više ni on ne zna ispod koje kutije šibica se nalazi kuglica – smatra sagovornik Danasa.

Vučić kad vređa Kurtija više govori o sebi

Manje-više što je Kurtija nazvao „ludakom“, dodaje nikakvo je iznenađenje, to više govori o njemu nego o Aljbinu Kurtiju.

– Daleko je gore što je premijera Kosova nazvao početkom ovog meseca „terorističkim ološem“. Aljbin Kurti je za svoja uverenja platio skupu cenu. Srpske snage su ga 1999. godine prebile, uhapsile i osudile za „ugrožavanje teritorijalne celovitosti SR Jugoslavije i udruživanje radi činjenja neprijateljske aktivnosti povezane s terorizmom“, jer se suprotstavljao aparthejdu koji je Srbija nametnula kosovskim Albancima i kojem su bili nemilosrdno izloženi od 1989. godine – ističe Gruhonjić.

Vučić, napominje on, dakle, priča jezikom Slobodana Miloševića kada Kurtija naziva „terorističkim ološem“, što je savršeno logično, jer je Vučić bio Miloševićev ministar informisanja.

Podsetimo, Kurti je pušten na slobodu u decembru 2001. godine iz zatvora u Požarevcu.

– Sve ovo pričam zato što su građani Srbije izluđeni Vučićevom militantnom nacionalističkom turbo-folk srpski-svet propagandom. Mlade generacije odrastaju u atmosferi falsifikovane stvarnosti i to će imati užasne posledice po budućnost Srbije. Oni i dan-danas veruju da je Srbija 1999. godine bombardovana iz čista mira, ničim izazvano, zato što nas celi svet mrzi. Kao da tom bombardovanju nisu prethodila četiri rata (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo), u kojima Srbija, je li, „nije učestvovala“. Iza tog „neučestvovanja“ ostalo je 130.000 mrtvih, milioni raseljenih masovna etnička čišćenja, masovne grobnice, genocid… I na kraju rat sa celim svetom – kaže Dinko Gruhonjić.

Kako se Vučić usuđuje da za bilo koga kaže da je „ludak“ i „terorista“: Sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine o oceni predsednika Srbije o Kurtiju 2
foto: N1

Prema njegovim rečima, i onda se Vučić usuđuje da nekoga nazove „ludakom“ i „teroristom“!?

– Biće pre da on govori o samom sebi. A u čemu je zapravo suština? Suština je u tome što bi Vučić na mestu kosovskog premijera radije da vidi nekoga sličnijeg samom sebi, nekog nacionalističko-kriminalnog sopstvenog pandana, s kojim bi se lako dogovorio oko svega. A naročito bi se lako dogovorio da famozni sever Kosova ostane crnoberzijanska djuti-fri zona u kojoj izgubi glavu isvako ko pokuša da se suprostavi kriminalnim švercerskim bandama. Svi pričaju o severu, a nikoga nije briga šta je sa Srbima koji žive južno od Ibra, a kojih ima znatno više nego na severu – ističe naš sagovornik.

Aljbinom Kurtijem, naglašava, i njegovim potezima neka se bavi kosovska javnost.

– Jedino što ja sa sigurnošću mogu da kažem jeste da je Kurti robijao za sopstvena uverenja, u vreme dok je Vučić bio Šešeljev ratni profiter. Razlika između čoveka koji je spreman da robija za ideje u koje veruje i licemera koji nema baš nikakva uverenja, sem što bezgranično veruje u laž – ogromna je i neuporediva – zaključujen Gruhonjić.

Vučićev prostački jezik

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa iz Prištine, kaže za Danas da prostački korišćen jezik od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića govori o njemu i, naravno, o tome da se u njega često budi taj „šešeljevski“ prostački duh, koristeći korenje odakle dolazi a to je, takozvani otadžbinski radikalski vokabular – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, Aljbin Kurti je za Vučića enciklopledija na kvadrat.

Kako se Vučić usuđuje da za bilo koga kaže da je „ludak“ i „terorista“: Sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine o oceni predsednika Srbije o Kurtiju 3
foto snapshot youtube

– Od takvog rečnika prvog čoveka Srbije može se očekivati da kao posledica bude nastavak dubljenja jaza između Srba i Albanaca, jer Vučić ne može drugačije da opstane. Ali, iznenadićemo ga mi iz Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa, zajedno – Albanci, Srbi, Turci, Bošnjaci, Romi, i ostali. Ubrzo ćemo dokazati da neće moći ni „sveti“ Vučić da nas spreči u koračanju ka zajedničkom životu i ravnopravnosti – zaključuje on.

Vučić se dogovorio sa Kurtijem

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, kaže da Aleksandar Vučić zna veoma često da bude grub prema svojim koalicionim partnerima, pa ga ne iznenađuje da se ovako ponaša i prema Aljbinu Kurtiju.

– Ja sam sasvim siguran da će Vučić uprkos ovim javno izrečenim kvalifikacijama nastaviti da realizuje ono što je dogovorio sa Kurtijem i ono što je obećao da će uraditi, iako bi on sada u ovoj fazi najradije optužio opoziciju da je kriva za nedavnu eskalaciju situacije na Kosovu I Metohiji. Istovremeno i Aljbin Kurti je zveckajući oružjem podgrejao ovu atmosferu – kaže Milivojević.

Srdan Milivojevic
foto FoNet

Ne znam kako Aleksandar Vučić sa svojom ratnohuškačkom biografijom, napominje naš sagovornik, i hipotekom politike 100 za jednog uspeva da sebe predstavi kao političara koji može da stvori preduslove za trajni mir na Balkanu, ali, ističe, siguran sam da su mnogi u svetu šokirani njegovim nedavnim postupcima na koje se nadovezuje ova krajnje primitivna i prostačka komunikacija.

– Uostalom, kad neko nekažnjeno lidere opozicije proglašava mentalno poremećenim ljudim, ološem i šljamom, vrlo brzo pomisli da je taj vokabular moguće preneti i u jezik zvanične komunikacije – zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari