Kamberi: U toku pasivizacija adresa Albanaca na jugu Srbije 1Šaim Kamberi Foto: Lična arhiva

Pasivizacija adresa je selektivni administrativni proces koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) protiv Albanaca s namerom da se utiče na veštačku promenu etničke strukture stanovništva, tvrdi za portal Danasa Šaip Kamberi, predsednika Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Bujanovca.

– Ono što govore službeni podaci, a prema neslužbenim taj broj je mnogo veći, samo u periodu od 2017. do 2019. godine u Medveđi je pasivizirano boravište za 1.750 stanovnika samo u selima gde žive etnički Albanci. U jednoj opštini veličine Medveđe, to drastično menja etničku strukturu stanovništva – kaže Kamberi.

On precizira da se taj „proses  sa manjim intenzitetom, sprovodi i u Bujanovcu, i  Preševu, a cilj je isti, smanjenje broja Albanaca u ovim opštinama.  Verujem da je taj proces koji godinam sprovodi MUP selektivan, jer se primenjuje samo prema Albancima“.

Prema podacima iz biračkih spiskova koji su korišćeni na nedavnom referendumu za promenu Ustava u Opštini Medveđa živelo je 6.300 stanovnika od čega je bilo oko šest stotina Albanaca.

Podaci sa poslednjeg popisa koji je održan 2011.godine u Medeveđi je živelo 7.438 stanovnika.

Poslednji popis stanovništa Albanci na jugu Srbije pa i u Opštini Medveđa su bojkotovali, a napori Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije o organizovanju naknadnog popisa stanovništa do sada nisu realizovani, iako se o tome razgovara od 2015.godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari