Kif: Definisane tri teme Samita - ekonomska stabilnost, bezbednost i politička pitanja 1Foto: FoNet/ nenad Popović

Ambasador Velike Britanije Denis Kif izjavio je danas da time što je London domaćin Samita u okviru Berlinskog procesa njegova zemlja želi da pošalje političku poruku da, iako napušta Evropsku uniju (EU), ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana.

Kif je na skupu „Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva“, u Medija centru, rekao da je spoljnopolitički interes Velike Britanije da podržava napore Srbije i drugih drzava regiona da postanu članice EU.

Pred Srbijom ima još posla, rekao je Kif, navodeći da se radi pre svega o poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, ali je istakao da se podržavaju napori Vlade Srbije i lična posvećenost predsednika Aleksandra Vučića dijalogu sa Prištinom.

Kif je napomenuo da su definisane tri teme samita u Londonu – ekonomska stabilnost, bezbednost i politička pitanja.

Prema njegovim rečima, u Beču je u sredu održan sastanak ministara ekonomije, na kojem se razgovaralo o višegodišnjem akcionom planu o regionalnoj ekonomskoj zoni.

U Londonu će se, najavio je Kif, prvi put u okviru Berlinskog procesa sastati i ministri unutrašnjih poslova, koji će razgovarati o unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, prekograničnih izazova.

Kif je rekao da će se, u okviru treće teme, razgovarati o tome kako Berlinski proces utiče da rešavanje bilateralnih pitanja i graničnih sporova, kao i o rešavanju pitanja nasleđa posle ratova iz devedesetih, uključujući problem nestalih osoba.

Naši planovi su ambiciozni, ali ne očekujemo da će jedan dvodnevni samit rešiti sve regionalne probleme. Očekujemo i aktivno učešće civilnog sektora, rekao je Kif.

Kif je najavio da će se ministri sastati 9. jula, a kulminacija samita biće 10. jula, kada će britanska premijerka Tereza Mej biti domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke.

Šef diplomatije Velike Britanije Bori Džonson, dodao je on, biće izvestilac sa sastanka ministara prethodnog dana.

Samit u Londonu vidimo kao odličnu priliku za potvrđivanje i unapređenje regionalnih i bilateralnih odnosa Velike Britanije sa Zapadnim Balkanom i Srbijom, rekao je Kif i naglasio da će sledeći samit Berlinskog procesa biti održan u Varšavi.

Otpravnik poslova Ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk rekao je da se njegova zemlja polako pripema da bude domaćin sledećeg samita i da će nastaviti da se bavi pitanjima u okviru Berlinskog procesa, ali će uneti i nešto novo.

Kinđuk je rekao da će kao novu temu uvesti lokalne samouprave, važnost njihovog osnaživanja, korišćenja fondova EU, prekogranične saradnje i programa za mlade.

On je kao primere takve saradnje naveo programe češko – nemačke prekogranične zone, odnosno proces pomirenja Nemačke i Poljske posle Drugog svetskog rata koji je počeo šezedestih godina.

Kinđuk je istakao da Velika Britanija i Poljska sarađuju u okviru ovog procesa i da je plan da ministri inostranih poslova dve države posete region između samita u Londonu i Varšavi naredne godine.

Poljskoj je stalo da se Srbija i druge zemlje regiona približe EU i jednog dana budu njen sastavni deo, rekao je Kinđuk.

On je citirao papu Jovana Pavla II koji je govorio da Evropa treba da diše sa oba plićna krila, zapadnim i istočnim, navodeći da se zajedničkim radom to može i postići.

Šef centra za evropske integracije u Institutu za demokratiju „Societas civilis“ iz Skoplja Zoran Nečev rekao je da treba videti šta su konkretni rezultati Berlinskog procesa i da će zaključci civilnog društva biti predstavljeni u debati u Četam hausu u Londonu.

Atmosfera u tom procesu dovela je do toga da se jasno razgovara o temama od regionalnog značaja, ali i do istorijskog susreta Aleksandra Vučića i Edija Rame, rekao je Nečev.

On je rekao da je dobar znak što će ove godine samitu prisustvovati i delegacija Grčke, kao rezultat dogovora oko imena Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari