Klačar o biračkom spisku: Zloupotrebe je moguće sprečiti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar izjavio je danas da brojni pozivi za glasanje građanima koji ne žive na određenoj adresi bude sumnju u ispravnost biračkog spiska i da postoji prostor da se podaci zloupotrebe, ali da on nije veliki, imajući u vidu da opozicija ima veoma snažne mehanizme na biračkom mestu da iskontroliše kako protiče izborni dan.

Gostujući na televiziji Insajder, Klačar je rekao da kontrolori mogu da spreče potencijalne zloupotrebe na biračkom mestu „prvenstveno ličnim prisustvom“, jer svaki birač u izbornom danu mora da prođe striktnu proceduru.

„Međutim, svim ljudima kojima su stigli pozivi, ako se zaista nalaze u biračkom spisku, moraće da se omogući da glasaju, zato što imaju isto pravo kao vi ili ja“, kazao je Klačar.

On smatra da ima nekoliko potencijalnih situacija zbog čega su neki ljudi dobili pozive za glasanje, iako ne žive na toj adresi.

„Ako isključimo ono za što nemamo dokaza, da su oni fantomski birači, može da se desi da su oni nekada davno tu živeli i da administracija i oni sami nisu odradili svoj posao, a kada je reč o umrlima, može da se desi da ta činjenica nije ažurirana u biračkom spisku“, naveo je Klačar.

Dodao je da je moguće i da je neko od vlasnika stana upisao svog prijatelja, komšiju, nekog bliskog prijatelja koji dolaze bilo kao student, bilo kao radnici, kojima je potrebno prebivalište u Beogradu da bi zasnovali radni odnos ili da bi ušli u proceduru dobijanja državljanstva, pa se oni tako nađu u biračkom spisku.

Klačar smatra da bi jedno od rešenja bila revizija biračkog spiska, ali ističe da ni to ne bi do kraja rešilo sve probleme, jer bi se opet mogao da se desi sličan scenario ako te baze nisu uvezane na adekvatan način digitalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari