Ko bi išao, a ko ne na konsultacije sa Vučićem, ako ih zvanično pozove? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Parlamentarne partije opozicije, osim Narodne i Demokratske stranke, zainteresovane su da vide francusko-nemački dokument, o kojem se toliko govori, ukoliko bi ih predsednik države i zvanično pozvao na konsultacije.

Nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio pa odustao od konsultacija sa parlamentarnim partijama, zamenivši ih dvodnevnom skupštinskom raspravom o Kosovu, na kojoj je bar dva puta opet otvorio mogući susret zbog njihovog uvida u francusko-nemački predlog, postavlja se pitanje ko bi iz opozicije otišao sada kod njega, budući da su nezadovoljni Vučićevim nastupom u Skupštini.

Vučić je u debati sa poslanikom Ne davimo Beograd, Radomirom Lazovićem, u četvrtak rekao da će u ponedeljak ponovo pozvati opoziciju da vidi francusko-nemački predlog o odnosima Srbije i Kosova.

Manje više isto je ponovio i u debati sa liderom Dveri, Boškom Obradovićem, kojeg je pozvao da dođe kod njega kad želi da vidi predlog, ponudivši mu da vidi i odgovor Srbije na taj plan.

Hoće li i kada predsednik poslati zvanične pozive parlamentarnim strankama, jer da ih, kako opozicionari kažu, nije poslao kada je prvi put najavio konsultacije, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor iz njegovog kabineta.

Milica Đurđević Stamenkovski, liderka Zavetnika, za Danas kaže da još uvek čekaju poziv na konsultacije i podseća da je predsednik dva puta dao reč da će ih održati, pre i tokom sednice.

Ona potvrđuje svoj odlazak i navodi da je obaveza predsednika da pozove na njih.

– On nema mandat da sam odlučuje o svemu niti ima pravo da krije od nacije tako važan dokument. Sa tom praksom prema kojoj se iz njegovih medija upoznajemo sa važnim državnim temama, mora biti prekinuto. Insistiraćemo da nas predsednik detaljno upozna sa finalnim sadržajem i saopštiti mu naše mišljenje i poteze koje planiramo da sprovedemo, ako ne bude bilo ikakvih pomaka – objašnjava ona za Danas.

A njen kolega iz Patriotkog bloka, lider Dveri Boško Obradović, je u intervjuu rekao da ukoliko do zvaničnog poziva uopšte dođe o tome da li će se odazvati će odlučivati Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri, a pre toga će se konsultovati i sa partnerima iz Patriotskog bloka, Srpske koalicije NADA, Srpske stranke Zavetnici i Pokreta za odbranu KiM.

Fingiranje demokratije

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za Danas kaže da nakon Vučićevog nastupa u Skupštini Srbije, misli da oni neće otići na kosultacije.

– To je fingiranje i demokratije i dobre volje da se tuđe mišljenje sluša – smatra ona.

Dok iz Ne davimo Beograd porukuju da bi se odazvali pozivu, iz DS odlučno odbijaju.

Robert Kozma, poslanik Ne davimo Beograd, odnosno Zeleno-levog bloka navodi da bi se odazvali ukoliko Vučić na tim konsultacijama želi da pokaže francusko-nemački predlog.

– To smo javno rekli i kada je preko medija pozivao na sastnak, pa se onda sakrio. To smo rekli i na sednici Narodne skupštine o Kosovu, gde smo dva puta zahtevali da se odmah obustavi rad i da se naprave konsultacije kako bi se narodnim poslanicima omogućio uvid u francusko-nemački predlog, ali bilo je jasno da Vučić nema nameru da tako nešto omogući – ukazuje on.

Kako ocenjuje, Vučić je najveća politička kukavica u novijoj istoriji naše države i jasno je da može da funkcioniše samo u zaštićenim uslovima kada ga brane njegovi zloupotrebljeni mediji ili uz pomoć Orlića koji gasi mikrofone i sprečava odgovore na njegove tirade besmisla.

Zašto nismo mogli da imamo deo sednice zatvorene za javnost

Natan Albahari, poslanik iz redova PSG u sklopu grupe Ujedinjeni, za Danas kaže da za sada nije stigao poziv.

– Posle onakve sednice mislim da je itekako neophodno da se opozicija upozna sa ostalim detaljima tog predloga jer smo svesni da u ovoj fazi ne može sve da se iznese u javnost. Zašto nismo mogli da imamo deo sednice zatvorene za javnost gde bi predsednik predstavio plan svim poslanicima, ili zašto nije stigao poziv od predsednika kao što je najavio još prošle nedelje pre početka sednice, to je već drugo pitanje, i plašim se da ovo nije opet deo nekog performansa – navodi on.

Prema njegovim rečima, oni očekuju da vide šta je konkretno na stolu, koji su sledeći koraci za Srbiju po pitanju Kosova i očekuju isto takvu ozbiljnost i posvećenost od predsednika.

Zajedno će odluku, kao i Dveri, doneti na organima stranke. Tako za Danas kaže Nebojša Zelenović, kopredsednik Zajedno.

– O eventualnom pozivu predsednika na konsultacije odluku bi doneli organi stranke Zajedno. Na posebnoj sednici o Kosovu, razumeli smo osnovne elemente evropskog dokumenta i ponudili naše rešenje. Predložio sam da se, oslanjajući se na dva principa nemenjanje granica na Zapadnom Balkanu i oročen i siguran put u EU. Zalažem se da se održi međunarodna konferencija o Zapadnom Balkanu na kojoj bi se svih šest entiteta na Zapadnom Balkanu, uz garancije EU, zemalja Kvinte i Hrvatske, dogovorile o ostvarenju dva cilja, zajednička odbrambena politika na Zapadnom Balkanu i jedinstveni ekonomski prostor bez granica. Takođe, na vrlo jasan način sam i pojasnio da pozicija vojne neutralnosti Srbije u novonastalim okolnostima nije u interesu naše države, niti građana koji ovde žive – kaže on.

Konsultacije nisu u interesu građana

Da konsultacije nisu u interesu građana smatra predsednik DS Zoran Lutovac te se, kako kaže za Danas, ne bi odazvao pozivu.

– Sve što je imao da kaže trebalo je da kaže u parlamentu. Tako se to radi u demokratskim zemljama. Ne želim da znam ništa više od onoga što bi trebalo da znaju građani Srbije, niti manje od onog što zna on kao pregovarač, ali on to treba da nam kaže u parlamentu, a ne na konsultacijama – izričit je Lutovac.

Kako opisuje, Vučić je medijski igru tako postavio da ako se sretnete s njim on će to predstaviti kao da mu dajete podršku, a ako se ne sretnete s njim, on će to predstaviti kao da ste protiv Srbije i “nacionalnog jedinstva” i protiv evropskih integracija.

– Ne želim da učestvujem u toj njegovoj igri. Ne može biti „nacionalnog jedinstva“ sa onima koji su 10 godina uništavali Srbiju, sa onima koji su nas godinama pljačkali, zarobili državu, medije i institucije, zadužili i naše unuke. Iskrena posvećenost Srbiji i EU integracijama podrazumeva da se bude protiv Vučićeve autokratije. Bilo kakava podrška ili privid podrške Vučiću je protiv interesa Srbije i protiv evropskih integracija, zato se ne bih odazvao pozivu – zaključuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari