"Targetiranje studenta, slika s Koluvijom, bahato ponašanje i pendrek": Po čemu sve javnost zna državnog sekretara Đorđa Dabića? 1Đorđe Dabić/Foto: SNS, Fejsbuk

Dvadesetjednogodišnji student druge godine Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić za državnog sekretara i člana Glavnog odbora SNS Đorđa Dabića je večiti student. Sem čudne matematike Dabića krase i bahati medijski nastupi i nasilnički istupi, kao i fotografisanje s prvooptuženom u slučaju „Jovanjica“ Predragom Koluvijom.

Dabić je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Cicvarića je napao nakon što je ovaj student govorio na sedmom protestu “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, iznoseći pritom i detalje vezane za njegovu porodicu.

Uživalac u muzici Baje Malog Knindže, na koncertu ovog pevača na beogradskom Tašmajdanu, fotografisao se s Koluvijom, “u inat dušmanima” kako je napisao uz fotografiju.

Široj javnosti Dabić postaje poznat kao poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, nakon izbora 2020. godine. Na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” našao se i pored optužbi da je bio deo grupe koja je prebila jednog penzionera u Čajetini, prilikom dodele humanitarne akcije čajetinskih naprednjaka.

Sedamdesetogodišnji Aleksandar Petronijević u svedočenju našem listu tvrdio je da su ga naprednjaci  sa kojima je Dabić bio napali štanglom jer nije hteo da odbio da od njih primi paket sa osnovnim životnim namirnicama, koje su prikupili i delili čajetinski SNS aktivisti kao deo kampanje za izbore 2020. godine. Petronijević je govorio da je do napada došlo nakon rasprave.

“Posle prepirke, Dabić je uzeo štanglu i počeo da viče i skače, od čega se moj unuk uplašio. Nikola Stojić me je uhvatio za vrat, a potom je prišao i njegov brat Igor koji me je uhvatio za ramena i oborio na asfalt, od čega sam razgulio lakat i koleno. Nekako sam uspeo da se iskobeljam, seo u kola i sa unukom otišao kući”, svedoči Petronijević i ističe da nije član nijedne stranke, iako su ga, kako je tvrdio, tokom rasprave naprednjaci optužili da radi za predsednika Zdrave Srbije Milana Stamatovića.

Dabić je tada sve negirao i saopštio da je „potpuna izmišljotina da je bilo ko pretučen tokom podele humanitarnih paketa“, navodeći i da će da tuži sve medije koji su plasirali ovakvu tvrdnju, a nekoliko godina kasnije rekao da su ove optužbe na sudu dokazane laži.

S pomenutim Stamatovićem Dabić je takođe imao nemirice. Za poslanički mandat ovaj se naprednjak spremao kao odbornik u Skupštini opštine Čajetina.

"Targetiranje studenta, slika s Koluvijom, bahato ponašanje i pendrek": Po čemu sve javnost zna državnog sekretara Đorđa Dabića? 2
Dabić na pomenutoj sednici SO Čajetina; foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

“Ajde bre. Koga ćeš ti da izbacuješ? Ajde bre smiri se tu, jel ti jasno. Kome ti… Koga ćeš bre ti da izbacuješ? Sedi… nemoj… alo bre”, govorio je sadašnji državni sekretar predsedniku opštine Stamatoviću s govornice, da bi sa dobacivanjem nastavio i tokom obraćanja prvog čoveka Čajetine.

Dobacivao mu je da je “bruka” i “sramota”, a po Stamatovićevim rečima ovaj mu je naprednjak nakon silaska s govornice opsovao “pokojnu majku”.

“Tvoj je, sine, penderk, ti nosiš pendrek. Sram te bilo. Vaše su batine, ne moje”, odgovorio mu je predsednik Zdrave Srbije uz optužbe da je Dabić, kojeg je nazvao esktremom u SNS, pretukao pendrekom čoveka u kafani.

Događaj o kojem je tada Stamatović govorio dogodio se 2015. godine.

Nakon što su se u kafiću na Zlatiboru potukli Dabić i Rade Ristanović, član Srpske narodne partije Nenada Popovića, iz koje se kasnije odvojila Stamtovićeva stranka, usledile su burne reakcije u čajetinskoj opštini i jedna ostavka u naprednjacima, pisao je tada Radio Slobodna Evropa.

Opisujući incident, pretučeni Ristanović rekao je da je jeo u restoranu “Laguna” kada mu je sa leđa prišao Đorđe Dabić i udario ga pendrekom.

“Moj drugar je poturio nogu da me ne bi Dabić udario još jednom, ali on je nastavio da udara, onda su njegovi skočili, te ga sklonili”, tvrdio je tada Ristanović, dok je Dabić sve opisao kao “lični sukob”. Po njegovim rečima Ristanović je provocirao grupu naprednjaka koja je u pomenuti lokal došla nakon loklanih izbora u stranci.

Dabić je još rekao da bi se možda tada i savladao da ne krene u tuču, da nije bilo događaja od pre tri meseca kada ga je grupa mladića na čelu sa Ristanovićem pretukla, gađajući ga flašama, a tada je, rekao je, imao šest kopči na glavi.

I dok je Stamatović, tada još čovek od poverenja Nenada Popovića, govorio da “batinaši SNS seju paniku i strah”, te da su omladinca SNP-a napali “omladinci SNS koji imaju zaštitu određenih kriminogenih struktura”, lokalni poverenik naprednjaka demantovao je da je reč o politički motivisanom incidentu, ali je ipak usledila i jedna ostavka u redovima SNS – napustio ih je šef odborničke grupe u SO Čajetina Goran Bogdanović. Razlog: stvaranje atmosfere linča u ovoj opštini, gde jedni hoće po svaku cenu na vlast dok drugi po svaku cenu žele da je zadrže.

"Targetiranje studenta, slika s Koluvijom, bahato ponašanje i pendrek": Po čemu sve javnost zna državnog sekretara Đorđa Dabića? 3
Milan Stamatovic/Foto: Nenad Kovačević

Prikupljeno znanje i iskustvo Dabić ipak nije mogao da iskoristi, jer su se u sazivu parlamenta čiji je bio deo, nalazila ukupno dva opoziciona poslanik.

S opozicijom se susretao u televizijskim studijima, a prilikom gostovanja na TV Prva ušao je u žustru raspravu sa Radomirom Lazovićem iz pokreta Ne davimo Beograd.

Nakon Lazovićevih optužbi da je napadao penzionere palicom, Dabić je odgovorio navodima o finansiranju NDMBGD-a.

“Ajde bre smiri se, nemoj tako da se ponašaš”, rekao je Dabić na početku 14-minutnog nadlgasavanja s Lazovićem kojeg je, standardno, nazvao i “stranim plaćenikom”.

Dabić je rođen 1991. godine na Zlatiboru, gde je i odrastao. Osnovnu i srednju školu završio u Budvi, nakon čega upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu gde stiče zvanje diplomirani pravnik. Radio je u porodičnoj firmi Studio DLD, advokatskoj kancelariji Marić, a od 2016. biran je na lokalnim izborima u dva mandata za odbornika SO Čajetina, na mesto šefa odborničke grupe SNS.

Od 2017. godine je vlasnik privatne firme koja posluje na više lokacija i koja danas broji više desetina zaposlenih. Uvidom u APR dolazi se do podatka da je Dabić tokom trajanja poslaničkog mandata prava preneo za lanac restorana „Oklagija“ na Igora Stojića, čoveka kojeg je penzioner Radivojević optužio za napad. Ipak, u registru APR-a kao zastupnik i dalje je upisan Stojić.

Oženjen je i otac je troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari