Ko je novi Tadićev specijalac za borbu protiv diktature? 1Printskrin Tviter SDS

Odmah nakon što je objavljeno da je Konstantin Samofalov, jedan od osnivača Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, napustio ovu partiju, SDS je predstavila novo pojačanje u svojim redovima – Predraga Lečića, nekadašnjeg Otporaša.

U objavio na Tviteru SDS je predstavio Lečića kao člana tima bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je učestvovao “u demokratskim promenama i u Crnoj Gori”.

„Iskustvo u pobedama nad autokratskim režimima Srbiji je danas potrebnije nego ikada. Zato je dolazak Predraga Lečića u SDS I njegovo aktiviranje u opozicionoj borbi važna vest ne samo za našu stranku, već za sve koji žele promene u Srbiji“, napisao je na Tviteru lider SDS Boris Tadić, dodajući „Dobrodošao Peđa“.

Lečićevi prethodni angažmani su nadasve zanimljivi, iako su podaci o tome šturi.

U januaru 2022 je objavljeno saopštenje kabineta tadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića u kome se potvrđuje da u Vladi radi osnivač pokreta Otpor Predrag Lečić, angažovan za mesečni honorar početkom decembra (2021).

To je bio odgovor na navode organizacije Digitalni forenzički centar da je Lečić u kabinetu premijera angažovan kako bi organizovao proteste.

U odgovoru Krivokapićevog kabineta tada je navedno da Lečić u Crnoj Gori boravi legalno i poseduje potrebnu radnu dozvolu, a takođe je naglašeno da on nije angažovan „u svrhu bilo kakvih aktivnosti ili performansa, niti sa njima ima bilo kakve veze“.

„Kao dokazani borac protiv diktature, i promoter ideje demokratizacije i evropeizacije našeg regiona, angažovan je od strane Kabineta za mesečni honorar u vrednosti jedne prosečne plate, i to još početkom decembra, dakle nesumnjivo pre eskaliranja krize Vlade“, naveli su tada iz kabineta Zdravka Krivokapića.

Prema medijskim izvorima, Predrag Lečić je u Otpor došao iz redova Srpskog pokreta obnove i imao je zadatak da organizuje distribuciju propagandnog materijala Otpora u vreme svrgavanja Slobodana Miloševića.

Ko je novi Tadićev specijalac za borbu protiv diktature? 2
Tviter

U tekstu Demostata se navodi Lečićeva izjava „preuzeli smo dva miliona nalepnica ’Gotov je’ i razdelili po Srbiji; to je neko platio. Plaćene su nam kancelarije, mobilni telefoni, imali smo odbore u 168 mesta. To je bila najveća mreža, ni jedna druga stranka u Srbiji to nije imala”.

Drugi izvori navode i da je Lečić zajedno sa liderom Otpora Srđom Popovićem bio savetnik ekološke nevladine organizacije Zelena Pesnica “Grin fist” dok je Popović bio poslanik i premijerov savetnik za ekologiju.

U tekstu “Vremena” autorke Tamare Skroze iz aprila 2002. koji se bavi time što je Otpor zvršio kao registrovano udruženje građana, odnosno što je od 1. oktobra 1998. kada je osnovan, prešao put od ilegalnog pokreta, do organizacije čije je delovanje mnogima zagonetno, Lečić u svojstvu aktiviste izjavljuje da se položaj i uloga Otpora pre i posle Petog oktobra ne mogu porediti.

„Nema više Miloševića i sada treba zarađivati novac. Red je da znanje koje smo stekli u Otporu iskoristimo na drugim zadacima i nije ništa strašno što znanje koje smo stekli ranije sada koristimo da nam donese profit – finansijski ili bilo koji drugi. Uostalom, ne možeš biti političar ako nisi profesionalno ostvaren“, kaže, između ostalog, Lečić u tom tekstu Vremena.

U NIN-u iz septembra 2000. zabeležno je da je Lečić bio u četvoročlanoj delegaciji Otpora (još su bili i Vukašin Petrović, Jovan Ratković i Slobodan Homen) koja je privedena prilikom dolaska na prijem u rezideniciju grčkog ambasadora, iako su imali zakazan sastanak sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Grške Jorgosom Papandreuom.

Obezbeđenje na prijemu ih nije propustilo, kako su ispričali, već izvelo iz redizedencije, potrpali su ih u kola, i umesto na prijemu, završili su u policijskoj stanici.

Za NIN su tvrdili da im se, pošto su pušteni, telefonom javio Papandreu, da im se izvinjavao, i da je tokom večeri više puta telefonirao predsedniku Slobodanu Miloševiću, tražeći da budu pušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari