LSV: Koga Dveri tuže, a Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

Jedno je jasno. Koga Dveri tuže, a Ivica Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu, ocenjuje za Danas Aleksandar Marton, portparol Lige socijldemokrata Vojvodine, tužbu koju su Dveri jutros podnele protiv lidera LSV, Nenada Čanka.

Marton dodaje da “Nenad Čanak nije počinio nikakvo krivično delo”, kao i da je to “i laicima jasno”.

– Čanak će se odazvati svim nadležnim organima i dati izjavu. Advokat gospodina Čanka Milan Đukić će u najhitnijem mogućem roku zatražiti urgenciju, kako bi sve insinuacije na račun predsednika LSV bile što pre  odbačene. LSV čvrsto stoji uz Nenada Čanka, daje mu punu podršku, a sigurni smo da taj stav dele i svi ostali građani Srbije, kojima je na srcu moderna, evropska i antifašistička Srbija – zaključuje Marton.

LSV: Koga Dveri tuže, a Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pokret Dveri podneo je danas krivičnu prijavu protiv lidera LSV zbog navodnog izazivanja rasne i verske netrpeljivosti, povrede slobode ispovedanja i vršenja verskih obreda, izazivanje panike i nereda, ugrožavanja sigurnosti, kao i udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

LSV: Koga Dveri tuže, a Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu 3
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nenad Čanak je prisustvovao, proteklog vikenda, ustoličenju crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kako bi zajedno sa demonstrantima protiv takvog čina, izrazio bunt protiv Srpske pravoslavne crkve odnosno aktuelne vlasti u Crnoj Gori. Tokom ustoličenja, na Cetinju ali i drugim mestima u CG dogodili su se sukobi demonstranata sa policijom, a Nenad Čanak je o svom iskustvu boravka na Cetinju za Danas rekao da je policija primenila brutalnu silu prema pobunjenicima, kao i da je namera crnogorske vlade bila da se demonstranti isprovociraju kako bi se napad policije opravdao a demonstranti prikazali kao nasilnici.

Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore izjavio je juče da je Nenad Čanak tokom boravka na Cetinju i sukoba demonstranata viđen kako sedi u lokalu sa predsednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, označenim kao neformalnim organizatorom demonstracija protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

LSV: Koga Dveri tuže, a Dačić hapsi, taj je sigurno u pravu 4
foto FoNet Zoran Mrđa

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije pozvao je u nedelju, na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog na hapšenje Nenada Čanka i tražio od crnogorskih vlasti da mu zabrane ulazak u tu zemlju.

U odgovoru na tu izjavu lidera socijalista, Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV, rekao je za Danas da mu je žao što Dačić nije lustriran 2000. godine, nakon petooktobarske revolucije i pada režima diktatora Slobodana Miloševića, čiji je aktuelni predsednik Skupštine Srbije bio portparol, punih deset godina.

Advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik prokomentarisao je na svojoj fejsbuk stranici današnju krivičnu prijavu koju su predstavnici pokreta Dveri podneli protiv lidera LSV Nenada Čanka sledećim rečima: ” Svi nacionalisti su se duboko uznemirili javnom podrškom Nenada Čanka građanskoj  Crnoj Gori i građanima Cetinja, jer je tako pokazano da i Srbi brane Cetinje i da ćemo i dalje braniti Crnu Goru od nacionalista, popova, bojkotaša i Aleksandra Vučića. Boško Obradović je otišao korak dalje, pa je podneo krivičnu prijavu protiv Čanka. Kao advokat i građanski  aktivista ih podučavam da su tako izvršili po jedno krivično delo Lažnog prijavljivanja i da ćemo učiniti sve da za to svi odgovaraju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari