Koje teme u Beogradu bi mogle da povežu opoziciju? 1Foto: FPN/ Srđan Ilić

Iako se činilo da postoji pregršt tema, od ekologije, metroa, Beograda na vodi, stanogradnje, komunalne infrastrukture, oko kojih opozicija u Beogradu može da se dogovori i zajednički bori protiv vlasti, borba za fer izbore i njihova kontrola trenutno je jedino koju pominju predstavnici opozicije sa kojima smo razgovarali o temamo koji bi mogle da ih povežu uoči beogradskih izbora.

Nedavno predstavljeno istraživanje Demostata je pokazalo da opozicija ima šansu da u glavnom gradu osvoji veći broj glasova od vladajuće SNS, ali da je za to potreban dogovor i sinergija koja bi onemogućila rasipanje glasova.

Postavlja se pitanje postoje li teme u glavnom gradu oko kojih se opozicija slaže i na kojima bi zajednički mogla da radi, bez obzira što će biti podeljena u više kolona.

Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu, je najkonkretniji.

On za Danas navodi da su beogradske demokrate poslale svim opozicionim strankama u Beogradu predlog o zajedničkom radu na zaštiti životne sredine, prevashodno vode i vazduha.

– Sarađivaćemo sa svim strankama koje su se na taj poziv odazvale kako bismo ostvarili “Zeleni dogovor”. Smatramo da je to najvažnija tema danas. Nisu se svi odazvali, što je meni lično nerazumljivo. Takođe, spremni smo da sarađujemo i udružimo znanje na temama saobraćaja, energetike, poljoprivrede i još nekim važnim temama za građane Beograda. Kontrola fer izbora, ako takvih bude, je još jedno mesto gde opozicione stranke mogu da sarađuju – navodi on.

Koje teme u Beogradu bi mogle da povežu opoziciju? 2
Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Kako dodaje, pitanje da li je moguća saradnja ne zavisi od DS, jer smo mi za saradnju raspoloženi, već od onih stranaka koje misle da je njihov samostalan nastup nešto što donosi boljitak građanima.

– Po meni pogrešno, jer građani žele dobru upravu u Beogradu, a ona bez saradnje nije moguća. Ljudi mogu da budu demotivisani da na izbore izađu, ako budu u strahu da se nakon izbora ne može formirati dobra uprava zbog nesaradnje opozicionih stranaka – ukazuje on.

Na pitanje ko se odazvao na njihov predlog, on odgovara „da sačekamo jer mi verujemo da će sve ozbiljne i iskrene opozicione stranke razumeti koliko je to važno”.

A Robert Kozma, aktivista inicijative Ne davimo Beograd, za naš list navodi da NDMBG sarađuje i sarađivaće sa svim iskrenim opozicionim akterima u borbi za slobodne i nezavisne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove, u kontroli izbora, a potrebno je uspostaviti i dogovor o nenapadanju.

On ukazuje da je za NDMBG ključni cilj smena kriminalne vlasti na beogradskom ali i nacionalnom nivou, kao i borba za zelenu, pravednu i demokratsku politiku kojom ćemo omogućiti da se u našim gradovima dostojanstveno živi.

– U oba slučaja se zalažemo za programsko profilisanje aktera i izlazak na izbore u optimalnom broju programskih kolona koje nude građanima mogućnost da glasaju za njima najbližu političku opciju, a ne isključivo protiv vlasti. A to znači i profilisanje koje nije opterećeno ličnim sujetama i svađama – kaže on.

Vladimir Pajić, predsednik Gradskog odbora PSG u Beogradu za Danas odgovara da će PSG prvo tražiti partnere među onima koji su im vrednosno najbliži i sa kojima ima slična programska rešenja po pitanju razvoja i spašavanja grada, a da tek ukoliko atmosfera bude takva da je zajednička lista moguća možemo i o tome da razgovaramo.

– Svakako treba da sarađujemo na tehničkom nivou , pre svega u vezi sa kontrolom izbora kako bi odbranili svaki glas i zaštitili od pritiska sve učesnike u političkom životu – kaže Pajić.

Mila Popović, predsednica gradskog odbora SSP, ne govori o konkretnim tema već kaže da su to teme i problemi koji spajaju sve one koji pod ovim režimom žive u Beogradu.

A Marina Lipovac Tanasković, predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini grada Beograda, kaže da će to temama razgovarati sa onima koji se kvalifikuju za saradnju.

– Narodna stranka smatra da ne treba preskakati korake, te u ovom trenutku ne vredi previše razgovarati i trošiti energiju na buduću kombinatoriku za izbore. Sada je najvažnije da se izborimo za uslove! Borba oko uslova će filtrirati i s kim vredi sarađivati, zavisno od toga kako se ko bori za izborne uslove. Sa onima koje se kvalifikuju za saradnju, sve beogradske teme su teme za razgovor i dalju saradnju – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari