Konaković u Novom Pazaru: Potrebni meseci za rešavanje problema konzulata 1Foto: N. Kočović

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravio je u poseti Novom Pazaru gde se sastao sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Islamske zajednice u Srbiji.

On je novinarima, nakon sastanka u BNV, rekao da će trebati nekoliko meseci da se reše administrativni problemi napravljeni tokom otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru, te da to diplomatsko predstavništvo još uvek nema budžet, niti sistematizovana radna mesta.

“Dobio sam informacije od ministra finansija da je budžet pri kraju, da će biti usvojen do kraja marta i da će u njemu biti pozicije za konzulate u Novom Pazaru, Rijeci i ambasadu u Tirani. Nakon toga idemo na sistematizaciju radnih mesta, nadam se da ćemo to u narednih nekoliko meseci realizovati, to nam je prioritet”, izjavio je Konaković.

Šef diplomatije BiH dan ranije je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a jedna od tema, kako je kazao, bio je položaj Bošnjaka u Sandžaku.

Ocenio je da sa razgovora sa rukovdstvom Srbije nosi pozitivne impresije.

“Vreme je za hrabije iskorake u odnosima dve zemlje. Vreme je da fokus stavimo na stvari oko kojih se možemo dogovarati, predugo traje stanje zamrznutog konflikta u kojem su dominantne teme naše razlike, bolna i teška prošlost koje prouzrokuju činjenicu da ljudi, glavom bez obzira, beže sa ovih prostora, tražeći bolju budućnost za sebe i svoju decu. Demografski problemi, statistika i stanje ekonomije nas teraju da konstatujemo da ovo što smo do sad radili nije dobro i da moramo da potražimo novi, drugačiji, put”, kazao je Konaković.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković kazala je da su ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine informisali o statusu Bošnjaka u Srbiji.

“Razgovarali smo o stanju Bošnjaka u Srbiji, kako u zakonodavnom okviru, tako i stanju na terenu, odnosno, implementaciji zakona. Govorili smo o različitim mogućnostima i potrebi da se neka pitanja pravno regulištu, koliko god mi imamo emotivnu povezanost sa našom maticom, neke stvari pravno nisu rešene. Na tome ćemo insistirati”, poručila je Pramenković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari