U Savetu Evrope danas će se na dnevnom redu naći Rezolucija „Stanje na Kosovu i uloga Saveta Evrope“, objavili su prištinski mediji. Podsetimo reč je o redovnom zimskom zasedanju, od 25. do 29. januara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo Augustin Konde danas objavljuje predstavnicima 47 zemalja članica svoj prvi izveštaj o poštovanju standarda SE. Španski poslanik boravio je na Kosovu u oktobru prošle godine kada je razgovarao sa kosovskim zvaničnicima, a prethodno je posetio i Beograd i razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Poslanici PSSE raspravljaju u Strazburu još i o migrantskoj krizi koja potresa Evropu i međunarodnom terorizmu, zatim o situaciji u Azerbejdžanu, te o zahtev Jordana da dobije status posmatrača. Generalni sekretar SE Torbjern Jagland predstavlja svoj godišnji izveštaj.

Za nacrt ove rezolucije o stanju na Kosovu, prethodno je glasano u Komisiji za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Srbija nastavlja da igra značajnu ulogu i kada je reč o izradi izveštaja koje je Kosovo obavezno da sprovodi, navodi prištinska štampa. Ukazuje se i da su na predlog srpske delegacije nacrtu tog dokument dodata četiri amandmana koja Kosovo, kako se navodi, nije imalo snage da blokira.

Napominje se i da su u Nacrtu rezolucije konstatovani mnogi nedostaci i izazovi Kosova. Ključna pitanja koja su pominjana u izveštaju su povećanje uloge UNMIK-a, problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom, nesposobnost političkih partija za konstruktivni dijalog, dijalog sa Srbijom i zaštita manjinskih zajednica. Ističe se i da je Savet Evrope podržao UNMIK da pojača kapacitete za saradnju sa bezbednosnim mehanizmima u Evropi.

Priznanje Mićunoviću

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt uručio je u Strazburu Dragoljubu Mićunoviću priznanje za doprinos radu Parlamentarne skupštine tokom niza godina tokom kojih je predvodio delegaciju Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji. Ovim priznanjem Mićunović je stekao status počasnog člana Parlamentarne skupštine, saopšteno je iz DS.

Vučković i Marjanović reizabrane

Poslanička grupa socijalista ponovo je izabrala Natašu Vučković za potpredsednicu te poslaničke grupe, saopšteno je iz DS. Vučković, koja je potpredsednica DS i šefica poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije, prvi put je pre dve godine izabrana za potpredsednicu Poslaničke grupe socijalista u PS SE. Takođe, Vesna Marjanović, poslanica DS, izabrana je ponovo za potpredsednicu Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari