Kongresmeni sa Nebojšom Stefanovićem samo „po službenoj dužnosti“? 1Sastanak ministra odbrane sa američkim kongresmenima, izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Dolazak američkih kongresmena u Beograd značajan je jer pokazuje da je nova administracija, predvođena predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, zainteresovana za unapređenje odnosa sa Srbijom, ocenjuju sagovornici Danasa.

Oni tako komentarišu jučerašnju posetu Srbiji članova Kongresa iz redova Demokratske stranke,  Erika Svolvela  i Šona Malonija, tokom koje su se sastali s predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Naši sagovornici tvrde da susret sa Stefanovićem ne treba tumačiti kao simbol podrške zvaničnog Vašingtona ovom srpskom zvaničniku, već kao  službenu dužnost dvojice kongresmena, budući da je vojna saradnja od velike važnosti i za Ameriku i Srbiju.

 

Kongresmeni sa Nebojšom Stefanovićem samo „po službenoj dužnosti“? 2

Podsetimo, u diplomatskim kuloarima se već dugo spekuliše da je Nebojša Stefanović u vreme dok je bio ministar odbrane izgradio dobre pozicije u SAD s tamošnjim službama bezbednosti. Ipak, nezvanično se tvrdi da se Amerikanci i ostatak Zapada „ ne mešaju“ u aktuelna previranja u SNS-u, odnosno da „ne zauzimaju stranu u unutarpartijskim sukobima čiji je akter i Stefanović“.

Svolvel i Maloni su inače članovi nekoliko odbora Kongresa, uključujući Komitet za obaveštajna pitanja. Izvor Danasa iz diplomatskih krugova u Vašingtonu tvrdi da je reč o „istaknutim demokratama“.

Govoreći o poseti Svolvela i Malonija, Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, i bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, navodi:“Uvek je dobro da članovi američkog Kongresa posećuju Srbiju i na taj način vide iz prve ruke realno stanje”.

– Pogotovo je bitno da se angažuju u Kongresu i komitetima Kongresa po pitanjima koja su

Kongresmeni sa Nebojšom Stefanovićem samo „po službenoj dužnosti“? 3
Šon Maloni

važna za Srbiju. Svakako treba pozdraviti svaku kongresnu delegaciju koja dolazi u Srbiju i pokušati što više ojačati naše veze sa njjma. Šteta je što ova dva kongresmena nisu u Srpskom kokusu, niti u Komitetu za spoljne poslove Predsedstavničkog doma. Suštinski, ambasador Đurić (Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu, prim. novinarke) je iskoristio ovu posetu da dođe o državnom trošku na SNS partijske sastanke, poručuje Stefanović.

Prema mišljenju Dragana Šutanovca, bivšeg ministra odbrane i aktuelnog predsednika Saveta za strateške politike, “svaka poseta iz SAD ima za cilj poboljšanje bilateralnih odnosa dve zemlje”.

– Poznato je da je Srbija sa Amerikom imala izuzetno dobre odnose u oblasti odbrane, što je naglasio i tadašnji potpredsednik Bajden kada je rekao da su vojno-vojni odnosi najbolji deo odnosa dve zemlje. Imajući u vidu da je u vreme ministra Vulina (Aleksandar Vulin, prim. nov.) ta saradnja gotovo ugašena, za očekivati je bilo, a to se i očigledno realizuje, da će njegovim odlaskom sa čela Ministarstva odbrane američka strana pokrenuti inicijativu za ponovno podizanje te saradnje na viši nivo. Ova poseta ima višestruki značaj ali očigledno je da je akcenat stavljen upravo na saradnju u oblasti odbrane. Očekujem da se ta saradnja u budućnosti poboljša kroz zajedničke vežbe, posete, školovanje naših oficira i kadeta na prestižnim vojnim akademijama u SAD. Iako deo javnosti ovu posetu posmatra i kroz prizmu lične podrške mislim da takvoj spekulaciji nema mesta i da se radi isključivo o sistemskom pristupu, zaključuje Šutanovac.

I Marko Savković, izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo, smatra da je dolazak kongresmena dobra vest.

-Ovde je reč o dvojici političara iz Demokratske stranke, ali je Svolvel nešto poznatiji – on je mlad, svojevremeno je istakao kandidaturu za predsednika SAD, pa je, ipak, odustao nakon prve debate, vrlo uspešno koristi društvene mreže, žestok je protivnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, protiv kojeg je podneo i krivičnu prijavu. S druge strane, Malouni je iskusniji – prvi politički angažman imao je još u prvoj kampanji Bila Klintona za predsednika. I jedan i drugi su u Kongresu desetak godina, a u međuvremenu došli do bitnih pozicija – u komitetima Kongresa, odnosno organima stranke. Obojica su zagovornici progresivnih ciljeva – LGBT prava, energije iz obnovljivih izvora, reforme obrazovanja. Koliko mi je poznato, Srbijom i Balkanom se dosad nisu bavili, niti su članovi „srpskog kokusa”, ali pretpostavljam da su u Beograd došli zaslugom vrlo aktivnog ambasadora Đurića, u  kontekstu „otvaranja vrata“ i ka demokratskom establišmentu nakon negovanja vrlo dobrih odnosa sa republikancima, ocenjuje Savković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari