Kreni-Promeni, dva MI - Glas iz naroda, ponovo Levijatan...: Ko se sve može pojaviti kao novi učesnik na izborima? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na proteklim beogradskim izborima javnost je iznenadio uspeh liste “MI – Glas iz naroda”, organizacije fomirane neposredno pred izbore, te se postavlja pitanja da li će i na novim izborima mogla da “iskoči” neka takva organizacija.

Grupa javnih ličnosti i intelektualaca formirala je neposredno pred izbore 17. decembra udruženje građana sa kojim su uspeli da zasene razne dugotrajnije opcije. No, sve je više izgleda da je uspeh “MI – Glas iz naroda” bio jednokratna senzacija.

Ova se grupacija ubrzo nakon potvrđivanja mandata u Skupštini grada i Narodnoj skupštini podelila na, neki bi rekli tri, a neki dve grupacije.

Prvo odlaskom beogradskih odbornika Aleksandra Jerkovića i Vesne Ilić, zbog odluke pokreta da ne učestvuju u fomiranju vlasti nakon izbora, a zatim i dela poslanika predvođenih Branimirom Nestorovićem, ova organizacija srpskoj političkoj sceni podarila je makar jednu novu organizaciju.

Grupa osnivača, od koje su se Nestorovićevi sledbenici odvojili nastavlja da postoji kao “MI – Glas iz naroda”, ali je njihov izlazak na nove beogradske izbore pod znakom pitanja. Makar, to kaže poslanik i jedan od lidera ovog pokreta, Jovan Janjić.

Janjić je juče, gostujući na TV Kurir, izjavio da bi ovoj organizaciji bilo izrazito teško da se pojavi na novim beogradskim izborima.

On je ostavio i mogućnost ujedinjavanja patriotskih organizacija koje su, napomenuo je, ostale ispod cenzusa, te u tom kontekstu pomenuo i pokret čiji je jedan od starešina.

Nasuprot tome grupacija oko Nestorovića, koju je on sam krstio kao “Pravi MI – Glas iz naroda”, najavila je svoj izlazak na nove beogradske izbore, i to samostalno.

Za Jerkovića nema zime, on će svoj dalji aganžman nastaviti u Pokretu za narod i državu, odnosno listi oko SNS-a na narednim izborima.

No, kao što već rekosmo, ijedna od ove dve organizacije teško da će ponoviti uspeh, ali postoje i drugi koji bi mogli da, ako nastupe samostalno, budu ono što je “MI – Glas iz naroda” bio na proteklim izborima.

Reč je o pokretu “Kreni-Promeni”, organizaciji u javnosti pre svega prepoznatoj po borbi protiv rudarenja litijuma u Srbiji, čiji je lider, odnosno formalno direktor kampanje pravnik Savo Manojlović.

Manojlović kreće u izborne vode?

Manojlović je nakon uspeha protesta 2021. godine i popularnosti koju je tada stekao novinari sve češće počeli da pitaju kada će da uđe u politiku, osnuje stranku, izađe na izbore. Manojlović je ponavljao da mu takva pitanja imponuju, da ih doživljava kao priznanje i njemu lično i timu sa kojim radi, ali da o tome još ne razmišlja. No, izlazak iz aktivističkih i ulazak u stranačke vode nikada nije decidno odbacio, najavljujući čak da onda kada bude želeo bilo šta da objavi u vezi sa političkom kandidaturom obavestiti javnost.

Da je “prelomni trenutak” došao, te da bi Kreni – Promeni mogao da nastupi izborima u više gradova u Srbiji, pa i u Beogradu, po političkoj čaršiji već neko vreme šuška.

Tu dolazimo do pitanja formata u kom će opozicija na novim prestoničkim izborima nastupiti i odnosa Kreni-Promeni i opozicionionih organizacija, pre svega Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji je istakao da smatra da bi sve što je protiv Aleksandra Vučića trebalo da nastupi na jednoj listi.

Kreni-Promeni, dva MI - Glas iz naroda, ponovo Levijatan...: Ko se sve može pojaviti kao novi učesnik na izborima? 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Manojlovićeva organizacija više je puta ulazila u sukob sa Đilasovom, a sve je kulminiralo izjavom potpredsednice SSP-a Marinike Tepić u intervjuu za Danas da Manojlović koristi gotovo svaku priliku da napadne njenu stranku, na način i “argumentima” koje je, rekla je, čula samo od “Vučićevih tabloida i trbuhozboraca”.

S toga, ako se zaista “Kreni-Promeni” odluči za izlazak na izbore, ne bi čudilo da nastupe i samostalno.

Za sada nema najava da bi neka nova organizacija mogla nastati do narednih izbora.

Bihali kao Rus: drugi pokušaj

Eksremno desni pokret Levijatan takođe bi ponovo pokušao da dođe do mesta u Skupštini grada Begorada.

Da planiraju da na izbore izađu, potvrđuje za Danas i predsednik Levijatana Pavle Bihali.

“Pregovaramo sa nekim opcijama ali verovatno da”, odgovara Bihali upitan da li će na nove izbore.

Precizira da će ponovo nastupiti kao Ruski manjinski savez koji okuplja nekoliko opcija ruske i grčke nacionalne manjine.

Ova opcija, Ruski manjinski savez, pokušala je da izađe i na prestoničke izbore 17. decembra 2023, ali im je lista odbijena od strane Republičke izborne komisije zbog toga što, kako je utvđeno, jedan od njenih nosilaca, upravo Bihali, kako je utvrdio RIK nema biračko pravo.

Jovanović „mora beogradski“, ali ne i Srbija na Zapadu

Kampanju za beogradske izbore, prvi nakon SNS-a, započeo je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, a na društvenim mrežama objavio je i slogan „Mora beogradski“. On je na proteklim izborima izašao sa grupom građana i osvojio 2901 glasova, odnosno 0,31 odsto glasova.

Jovanovićev bivši saborac iz LDP-a Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF), nije siguran hoće li ova stranka nastupiti na narednim izborima. GDF je na proteklim izborima nastupio u okviru koalicije „Srbija na Zapadu“, koja, kaže on, više ne postoji.

„Učiniću sve da izađemo na izbore, ali videćemo u kom formatu i kako“, navodi Vuletić.

Koaliciju „Srbija na Zapadu“ činile su stranka Nova – Da se struka pita, GDF, Glas i LIBDEM.

Poput „MI – Glas iz naroda“ i Glas je pretrpeo svoj unutrašnji sukob – između predsednika Nemanje Miloševića i potpredsednika Ivana Videnovića.

„Predsednički kolegijum Političke organizacije GLAS – The Voice obaveštava javnost da, zbog odstupanja od statutarne obaveze da politiku i delovanje organizacije utvrđuju Skupština i Predsednički kolegijum, predsednik Nemanja Milošević više nema legitimitet zastupanja PO GLAS. Njegovi javni istupi i aktivnosti mogu biti isključivo privatnog karaktera i ne predstavljaju stavove, niti iza njih stoji PO GLAS“, objavio je Glas na mreži Iks.

Milošević je ovo okarakterisao kao pokušaj uzurpacije Glasa od strane Videnovića, koji je, tvrdio je, isključen iz Glasa.

„Predsednički kolegijum ne postoji i zbog činjenice da se u njemu nalazi osoba koja formalno nije član Glasa a Skupština koju pominje je njegov imaginarni krug članova koji nisu u Glasu, jer rade po državnim institucijama pa se kriju, pišu samo po tviter grupama“, naveo je Videnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari