Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića zbog Kosova 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi, podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, ugrožavanja ustavnog poretka i celovitosti Srbije.

U prijaviu se ističe da je Aleksandar Vučić svojim iskazom da se zalaže za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije, objavio je portal srbininfo.rs.

Podnosioci ove krivične prijave ističu da predmetnu krivičnu prijavu podnose u opštem interesu, a imajući u vidu ustavnopravnu važnost funkcije Aleksandra Vučića, zatim prirodu i težinu preduzetih krivičnopravnih radnji i moguće štetne posledice opisanog kritičnog događaja, kako po interese građana tako i po Republiku Srbiju kao državu.

Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića zbog Kosova 2

Oni od nadležnih organa zahtevaju hitnu reakciju i postupanje po prijavi, proverom njenih navoda i donošenjem naredbe o sprovođenju istrage.

„Pažnju javne tužbe posebno usmeravamo i na okolnost da je prijavljeni Vučić, sa pozicije šefa države vlastitu privatnu ideju formulisanu kroz privatnu „platformu“ za navodno rešavanje kosmetskog problema putem protivustavnog razgraničenja i razmene teritorija, ponudio neovlašćeno u vidu privatne pogodbe ilegalnim organima u Prištini i Hašimu Tačiju, očiglednom zloupotrebom vlasti i moći“, navodi se u obrazloženju.

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je krivičnu prijavu kao kukavički napad na Vučića lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari