Kurc: Zahvalni smo Srbiji na zatvaranju Balkanske rute 1foto: FoNet Bozidar Petrovic

Raduje me što prvo putovanje premijera Vučića kao ponovno izabranog premijera vodi u Beč. Srbija je važan privredni partner Austrije.

 Izričito zahvaljujem Srbiji na zatvaranju Balkanske rute, što je dovelo do značajnog smanjenja priliva ilegalnih izbeglica u Srednju Evropu, rekao je za Danas ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji je juče ugostio premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beču.

Ambasada Austrije u Srbiji saopštila je da je samo dan nakon izbora nove Vlade Srbije premijer Vučić juče u pratnji ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića posetio ministra spoljnih poslova Austrije. Kako je saopšteno, premijer Vučić izložio je ciljeve Vlade Srbije. Jedno od glavnih težišta jeste privredni razvoj i povećanje životnog standarda. Takođe prioritet ostaju i pregovori o proširenju Evropske unije, pri čemu Srbija namerava da do 2020. otvori sva pregovaračka poglavlja i provizorno ih i zatvori. U tom kontekstu, Vučić je zahvalio ministru spoljnih poslova na kontinuiranoj podršci u procesu pridruživanja, „koju Srbija ume da ceni“.

Ministar Kurc izrazio je zadovoljstvo što je premijera Vučića prva poseta inostranstvu dovela u Austriju i protumačio to kao znak naročitog, uzajamnog uvažavanja. Kurc je posebno naglasio blisku privrednu saradnju, ističući da „u Srbiji posluje oko 500 predstavništava austrijskih kompanija i naša zemlja je i dalje najveći strani ulagač.“

„Osim toga velika je i međuljudska i kulturna povezanost. I za Austriju je poboljšanje životnih uslova u Srbiji od velikog interesa. To je preduslov za veći stepen sigurnosti i blagostanja: „Stabilna Srbija je preduslov za stabilne odnose u celom regionu Zapadnog Balkana“, uveren je Kurc, saopštila je Ambasada Austrije.

Kurc je zahvalio ministru spoljnih poslova Dačiću i ministru unutrašnjih poslova Stefanoviću na doprinosu Srbije pri zatvaranju Balkanske rute, što je za tu zemlju predstavljalo izuzetan izazov. „Važno je da po pitanju izbegličke situacije i nadalje nastupamo zajednički i u koordinaciji sa svim zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je šef austrijske diplomatije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari