Kurti u Londonu: Nepotpisivanjem sporazuma Srbija drži otvorenom opciju za invaziju 1Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kosovo demokratski napreduje, ima ekonomski rast i institucionalnu stabilnost, Srbija, sa druge strane, ima autoritarnog lidera i potpuno je zarobljena država, kazao je kosovski premijer, Aljbin Kurti, na panel diskusiji u organizaciji Instituta Chatham House u Londonu.

Tvrdi i da prisustvo Rusije na Balkanu „raste kroz Srbiju“ i da je zbog toga „jedan potpisani sporazum između Kosova i Srbije hitniji nego ikada“. A odbijanje srpskog predsednika da stavi svoj potpis tumači kao težnju Srbije da „ostavi otvorenu opciju invazije na Kosovo“, prenosi Kossev.

Kurti je u Londonu ujedno zatražio „podršku bezbednosti Kosova“, jer, kaže, nije reč o „teorijskom, već realnom riziku sa kojim se Kosovo, ali ne samo ono, redovno suočava“.

On, sa druge strane, tvrdi da je njegova vlada odgovorna i da teži ka socijalnoj zaštiti, te da je to navodno „učinilo integraciju srpske zajednice izvodljivom“.

„U pripremi za liberalizaciju šengenskog viza koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, takođe smo videli porast zahteva za kosovske pasoše – na primer, preko 5.800 u četiri severne opštine“, navodi Kurti.

A kada je reč o Severu, kaže da se raduje što skorijem održavanju izbora, „tako da će tamo biti četiri srpska gradonačelnika“. Kaže i da je spreman da pomogne da se ovi izbori održe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari