Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) je danas izjavio kako je princip reciprociteta i simetrije prava nacionalnih manjina na Zapadnom Balkanu prava formula za postizanje stabilnog i dugoročnog mira u regionu.

Kurti je danas u Prištini primio delegaciju politčkih predstavnika Bošnjaka i Albanaca u Srbiji u kojoj su bili predsednik Stranke demokratske akcije u Šandžaku (SDA) Sulejman Ugljanin, albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, bosanski politički predstavnici u Srbiji Esad Salihović, Selma Kučević, Ado Kameniščanin i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Nevzad Ljutfiu.

„Na sastanku se razgovaralo o zabrinutostima i kršenjima prava sa kojima se konstantno suočavaju i albanska i bosanska manjina u Srbiji i šta se može zajedno učiniti da se ova situacija popravi. Predstavnici Bošnjaka u Srbiji rekli su da ni oni nisu zadovoljni tretmanom koji imaju. Dok je rečeno da je princip reciprociteta za prava nacionalnih manjina na Balkanu prava formula za trajni mir“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se da je Kurti svoje sagovornike između ostalog, informisao o bilateralnim i trilateralnim sastancima koji su održani 14. septembra u Briselu u okviru procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Druge teme razgovora bile su garantovani mandati, garantovana institucionalna zastupljenost, pasivizacija adresa stanovanja Albanaca u Preševskoj dolini, kršenje manjinskih prava i poteškoće u korišćenju jezika i simbola, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari