Latinović: Sednicu SB obeležilo vidno odsustvo ruskog ambasadora Nebenzje 1foto N1

„To što je sednica Saveta bezbednosti, koja je sazvana po proceduri za hitne sednice održana u kratkom roku, govori da su neke od članica SB UN u njenom održavanju videle priliku da i iz Njujorka upute Aljbinu Kurtiju, odnosno Prištini primedbe da su nezadovoljni što nisu uvaženi njihovi predlozi za prevazilaženje aktuelnih problema u vezi upotrebe dinara. Ton koji je, ipak dominirao je da se ti problemi Beograda i Proštine moraju rešavati u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU“, navodi za Danas Branka Latinović, bivša ambasadoka.

Prema njenim rečima dve stvari su posebno obeležile sednicu SB o KiM, a to je odsustvo ruskog ambasadora Vasilija Nebenzje,ali i ono što je u svom izlaganju više puta naglasila ambasadorka SAD. Ona je više puta ponovila da Savet bezbednosti nije mesto gde treba da se razmatraju pitanja, poput ovoga, već da je to i dalje pregovaracki okvir koji vodi EU. Drugim rečima, kako navodi Latinović , ona je poručila da ima mnogo drugog urgentnog posla, koji svakodnevno ugrožava svetski mir i da bi sve tri strane trrbalo da pokažu da su sposobne da za ovakve stvari sami iznađu rešenja.

„Treba pomenuti da je šefica UNMIK Karolin Zijade koja je prva govorila, takođe, bila kritična prema ovom potezu Prištine, ali je nastojala da ima izbalansiran odnos prema obema stranama, te nije propustila da podseti i na neadekvatnost održavanja lokalnih izbora, ali i na događaje od maja i septembra, za što se odgovornost pripisuje Srpskoj strani“, ocenjuje sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima poruke koje su dominirale u debati su da obe strane treba da se uzdrže od jednostranih akcija; da odluka Centralne banke Kosova treba da bude suspendovana. Da se definiše duži tranzicioni period i postigne dogovor sa Srpskom zajednicom oko modaliteta njena primene; da se iznađe rešenje za Srpske institucije na KiM ili drugim rečima formirajte Zajednicu srpskih opština Odmah, bez odlaganja.

„Većina učesnika je podsetila na obavezu da se istraže događaji, vezani za Banjsku, od 24 septembra i počinioci kazne. Podvučeno je da se treba vratiti dijalogu u Brislu i izraženo razočarenje nedovoljno brzom implementacijom dogovora iz Brisela i Ohrida. Ipak, sve se završilo na debati koja je, u osnovi, obilovala kritikom ovog ishitrenog poteza o ukidanju dinara, kao sredstva plaćanja na KiM“, ističe Latinovićeva.

To je, kako kaže, ipak, nedovoljno da se iznađe rešenje za ovaj problem, posebno i zbog činjenice što je domintni ton u debati bio da se ti problemi moraju rešavati u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU.

„U Briselu se trasira naš evropski put, a da bi se taj cilj postigao na tom putu morate rešavati sva otvorena pitanja, kao i probleme“. zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari