Lazović: Dobra vest o prostornom planu, ali Vučić mora da odustane od Rio Tinta odmah 1Radomir Lazović (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Nebojša Petković, iz udruženja „Ne samo Jadar“ za Danas kaže da čeka da najava predsedniak Srbije da će Skupština grada Loznice ukinuti sporni prostorni plan bude i ispunjena i da neće pozvati građane da se okupe ispred Skupštine grada dok traje sednica.
A Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd kaže da je to dobra vest ali zahteva od Vučića da kaže da Srbija odmah odustaje od Rio Tinta. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će sutra ili prekosutra Skupština grada Loznice doneti odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet.

– Čekamo da se to desi. Lako ćemo se mi skupiti ako oni ne urade što su obećali. Nama je rečeno da će usvojiti inicijativu i on je to rekao javno. Ako slažu onda ćemo pritiskati svaki dan – naveo je Petković, koji veruje da će Skupština ipak doneti odluku o ukidanju spornog prostornog plana.

Podsetimo udruženje „Ne damo Jadar“ je 1. novembra podmela Skupštini grada Loznica više od 5.000 potpisa građana za narodnu inicijativu kojom se predlaže da Skupština izmeni svoju odluku kojom se omogućava otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto na tom području.

Radomir Lazović za Danas kaže da je ovo dobra vest.

– Ali zahtevamo od Vučića da jasno kaže da Srbija odustaje od Rio Tinta odmah i da se ne traže nikakvi sporedni načini i da se ne izigrava zakon kako bi se ovoj kompaniji omogućio nastavak radnji na eksploataciji litijuma u Srbiji – kaže on.

Kako dodaje, na protestima širom zemlje, blokadama, u stručnim raspravama i na svim mestima bilo je jasno da je velika većina građana protiv Rio Tinta.

– Naravno, jedini način na koji možemo biti sigurni da se sa ovime neće nastaviti je smena kriminalnog režima koji je ovog puta ustuknuo na kratko – zaključuje Lazović.

Jedan od zahteva građana koji su prošle subote blokirali puteve u Srbiji je upravo ukidanje ovog prostornog plana.

Sporni prostorni plan izglasan je 29. jula ove godine i njime se otvara put za rad komapniji Rio Tinto u tom delu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari