Ljubo Filipović: NATO da ojača prisustvo u CG, Bosni i na Kosovu 1Foto: Tviter

Srbija je satjerana u ćošak i moraće da donese konačnu odluku. Svu svoju destabilizatorsku ulogu na Balkanu Vučić je oslanjao na vojnoj i političkoj logistici koju je dobijao od Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, ocenjuje za Danas Ljubo Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative „21.maj“ iz Podgorice.

On je u odgovoru na pitanje da li ruska invazija na Ukrajinu može da osnaži tendencije ratnog sukoba na Zapadnom Balkanu, pogotovo u Crnoj Gori, s obzirom na takozvane jake proruske političke inspiracije u toj državi, podsetio da vojnom prodajom i donacijama vojne opreme, kao i politički, držanjem strane oko Kosova i Republike Srpske, ruski režim ima snažan uticaj na Srbiju.

– Sada, kada Rusija samu sebe izopštava iz svijeta agresijom na Ukrajinu, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ostaje usamljen u regionu. NATO treba da ojača svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini, posebno u Distriktu Brčko, na Kosovu, ali i Crnoj Gori – kaže Filipović.

Sa Crnom Gorom je situacija najteža, napominje naš sagovornik, jer su glavne poluge vlasti u rukama snaga lojalnih Rusiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ljubo Filipović: NATO da ojača prisustvo u CG, Bosni i na Kosovu 2

– Parlament kontroliše proruski Demokratski front, čiji su lideri prvostepeno osuđeni za planiranje terorističkih napada zajedno sa ruskim obavještajcima, a vojsku i ANB kontrolišu ljudi bliski SPC. U takvoj situaciji kada DF preko parlamenta opstruiše izbor nova vlade i najavljuje fizičku blokadu glavnih saobraćajnica, ispada da je Crna Gora najlakša meta za hibridni napad u srcu Evrope i NATO – zaključuje Ljubo Filipović.

Demokratski front je najavio da će danas u 18:30 časova blokirati 17 saobraćajnica u Crnoj Gori zbog najave formiranja manjinske vlade.

Lider DF Andrija Mandić je na konferenciji za novinare kazao da će poslati poruku da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana i da DPS ponovo dobije najvažnije poluge odlučivanja.

Naši aktivisti će blokirati saobraćajnice i poslati poruku građanima Crne Gore da ne pristajemo na izdaju, prevaru i prekrajanje većinske volje Crne Gore i tražimo rešenja koja će omogućiti da parlamentarna većina pronađu formulu koja će obezbediti poštovanje volje građana od 30. avgusta 2020. godine“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari