Lojpur (Solidarnost): "Nepostojeći ministar" Selaković da učini sve kako bi se zaštitili radnici aleksinačke fabrike "Magna" 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Portparolka Političke platforme „Solidarnost“ Melanija Lojpur zatražila je danas da se ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković obrati javnosti i učini sve kako bi se zaštitili radnici aleksinačke fabrike „Magna“, koji su proteklih dana bili izloženi toksičnim isparenjima i da se otkrije njihov uzrok.

Ona je medijima ispred zgrade Ministarstva rekla da su predstavnici „Solidarnosti“ došli da potraže ministra koji se nijednom nije obratio javnosti u ovom mandatu, zbog čega ga je nazvala „nepostojećim ministrom“.

Podsetila je na to da se u jednoj smeni javilo više od 100 radnika fabrike zbog trovanja, nakon čega su hospitalizovani.

Lojpur je naglasila da su, uprkos tome, radnici došli i u narednu smenu, posle čega se još pedesetak njih javilo sa istim simptomima.

„Ministarstvo je imalo obavezu da pokrene sva pravna sredstva i da se situacija sa fabrikom ‘Magna’ reši“, poručila je Lojpur.

Navela je da je Aleksinac postao simbol radničkog stradanja i da Srbija ima mnogo takih mesta.

Ona je ukazala da problem sa tom fabrikom „nije nastao juče“, već da traje od 2018. godine.

Predstavnici „Solidarnosti“ su na konferenciju doneli i bure sa oznakom za toksični otpad, rekavši da ono predstavlja situaciju u kojoj se balaze radnici u Srbiji, ali i cela zemlja.

„Ovo ministarstvo je toksično i to kako se ponaša prema radnicima je toksično“, zaključila je Lojpur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari