LSV podržala zahtev DS iako je u "komunalnoj koaliciji" 1Foto: POKS

Gradski odbor DS u Novom Sadu zatražio je da vladajuća koalicija odmah smeni zamenicu predsednika Skupštine grada Branku Bežanov „zbog njenog učešća u opskurnom skupu četnika u Višegradu“.

Novosadske demokrate najavile su da će pokrenuti inicijativu za smenu te funkcionerke i navode da očekuju da će ih u tome podržati i LSV, koja je članica vladajuće gradske koalicije.

„Tobožnja smotra četnika na području Višegrada je primitivna cirkuska predstava sa opasnim porukama upućenim ostalim narodima koji zajedno sa Srbima žive u Bosni i Hercegovini i čitavom prostoru bivše Jugoslavije u kojoj nijednom gradskom funkcioneru nije bilo mesto. Jedini način da se gradska vlast ogradi od nastupa Branke Bežanov u višegradskoj paradi lažnog patriotizma i istinskog šovinizma, jeste da je smeni sa visokog položaja koji sada nezasluženo zauzima“, navodi DS.

Učešće Branke Bežanov na skupu u Višegradu najoštrije je osudio i Gradski odbor LSV ističući da je ona time ukaljala ugled Novog Sada.

„Ona je i zamenica predsednika Skupštine grada Novog Sada, Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021. i, kao neko ko predstavlja takvu instituciju, takvog grada, nije smela biti tamo“, smatraju u LSV.

LSV je navela da se kao članica „komunalne koalicije u Novom Sadu u kojoj je i POKS, zvanično ograđuje od čina Branke Bežanov i ističe da bi ona morala da shvati svoju grešku i da se izvini za sramotu i štetu koju je nanela Novom Sadu.

– Na pomen generalu Draži Mihailoviću u Višegradu išla sam kao visoki funkcioner Pokreta obnove Kraljevine Srbije, a ne u svojstvu zamenice predsednika Skupštine grada Novog Sada, što zlonamerni hoće da podmetnu i time uključe moj grad u ovaj događaj. Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu. Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je on prvi organizovao oružani ustanak protiv nacizma u celoj okupiranoj Evropi. Najodlikovaniji je srpski oficir i čovek čijoj hrabrosti su se divili državnici širom sveta. Između ostalih priznanja, Mihailović je posthumno odlikovan od američkog predsednika Harija Trumana 1948. godine, američkom legijom zasluga prvog stepena, kako su naveli „zbog velikog doprinosa u borbi protiv fašizma“. Francuski Ratni krst iz istih razloga dodelio mu je predsednik Šarl de Gol 1943. godine. Oni koji me kritikuju zbog ovog gesta i pozivaju na smenu isti su kao oni koji su posle montiranog suđenja 1946. godine, bili gluvi na argumente i istinu i streljali Dražu Mihailovića. To su oni isti koji i dalje pokušavaju da falsifikuju istoriju i da spreče da istina konačno ispliva na površinu, a to je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu, četnički i partizanski – izjavila je Branka Bežanov, članica Predsedništva POKS.

Traži se hitno izjašnjavanje

„Tražimo hitno izjašnjavanje Srpske napredne stranke, Lige socijalista Vojvodine i Socijalističke partije Srbije, koji su glasali za izbor Branke Bežanov na mesto potpredsednika Skupštine Novog Sada da li će podneti zahtev za njenu smenu ili im je prihvatljivo njeno ponašanje. Tražimo odgovor od njih da li podržavaju pesme koje su se pevane na tom skupu, poput one „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“. Pitamo i da li je ovo samo nastavak politike „100 Muslimana za jednog Srbina“, koju u ime Skupštine Novog Sada sada sprovodi njena potpredsednica Branka Bežanov, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret Janka Veselinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari