Mihailović: Gojković je od nas krio da je član borda direktora državne firme M-tel 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Tri meseca pred predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore Pokret obnove krajevine raspao se na dva dela. Održane su dve izborne skupštine u dva grada i POKS je dobio dva predsednika starog -novog, Žiku Gojkovića i Vojislava Mihailovića. Mihailović u razgovoru za sajt Danasa kaže da Pokret obnove kraljevine Srbije nije ničija privatna stranka.

Da on pripada svim članovima, ali i narodu i da Pokret ima svoja pravila i statut koji se moraju poštovati i koji su iznad volje svakog pojedinca, pa bio to i predsednik stranke.

Zbog čega je došlo do razlaza između vas i Žike Gojkovića. Šta je uticalo da iz stranke isključite dosadašnjeg predsednika ?

U statutu POKS-a jasno piše da mandat predsednika traje četiri godine i da momentom isteka, prestaje njegova funkcija. Mandat gospodinu Gojkoviću je istekao 15.oktobra prošle godine, a samim tim i funkcija. Obzirom da nije hteo da zakaže izbornu skupštinu, Predsedništvo stranke je to učinilo u skladu sa odredbama statuta. Njegovo isključenje iz stranke je usledilo jer je delovao u suprotnosti sa odlukama Predsedništva, kao najvišeg organa u stranci.

Ima spekulacija da je Gojković isključen iz POKS-a jer je zaposlen u ogranku Telekoma i da je Vučićev čovek?

Nije to razlog njegovor isključenja. Jeste sve nas iznenadila informacija da je na osnovu odluke Vlade Srbije bio izabran za člana borda direktora državne firme M-tel, što je godinama krio od stranačkih kolega kao zmija noge. Iako on sada spinuje da sam ja blizak naprednjacima, činjenice ga demantuju. Nisam ja izabran u bord direktora državnog preduzeća, niti sam ja bio u poslaničkom klubu SNS pune četiri godine, a u isto vreme na čelu POKS, nego on.

Nekako ostaje nejasno, nakon svega, da li je POKS zaista opozicija ?

POKS je najopozicionija stranka, jer se zalaže za potpunu promenu oblika vladavine i državnog uređenja u Srbiji, iz republike u ustavnu, parlamentarnu monarhiju. Nisu opozicione stranke one koje se deklarativno zalažu za promene, a kada uzmu vlast samo nastave kontinuitet prethodne i koriste sve pogodnisti koje vlast pruža. Prave promene će nastati u našem društvu tek kada se obnovi Kraljevina Srbija, a ne kada Đilas zameni Vučića, jer će tada samo “Kurta da zameni Murta”.

Očekujete li da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odlučiti da ste vi legitimni predsednik POKS-a, a ne Gojković?

Ako ministarstvo bude odlučivalo na osnovu pravnih argumenata i činjenica, lišeno bilo kakvog političkog pritiska, odlučiće u našu korist. Izborna skupština koja je održana 3.januara u Beogradu je potpuno legitimna i legalna, sazvana i održana na pravno valjan način, za razliku od one organizovane dan ranije, koja nije imala kvorum, niti je sazvana na ispravan način. Statutarna komisija POKS koja je za našu stranku nešto poput vrhovnog ili ustavnog suda u državi, jasno je iznela svoj stav da sam legitimno izabran za predsednika POKS.

Koliko sva ta nadgornjavanja ko je legitimni POKS može da šteti izbornim rezultatima?

Očekujem da će se ovaj pravni spor brzo reštiti i da ćemo tada snažnije nego ikada krenuti u predizbornu kampanju. Članstvo je bilo željno promene na čelu stranke i to se dogodilo. Ko je iskreni monarhista, pozdraviće ove promene u vrhu stranke. To je već učinio i akademik Matija Bećković, koji je ikona svih monarhista. U svim normalnim državama, prirodno je da izborna skupština izabere rukovodstvo za koje proceni da će ostvariti najbolji izborni rezultat. Tako je bilo i kod nas i to nije ništa loše, niti čudno.

Čini se da je Miloš Jovanović, lider DSS i kandidat za predsednika kolateralna šteta unutarstranačkih sukoba u POKS-u?

Srpska koalicija NADA koju čini POKS i DSS nastavlja da funkcioniše. Vreme će pokazati da će ta saradnja biti još bolja nego ranije, a naš kandidat za predsednika dr Miloš Jovanović imaće još snažniju podršku naše stranke i mene lično.

Prema nekim spekulacijama  koje su se čule u javnosti do spora između vas i Gojkovića došlo je, jer on nije hteo da podrži vašu kandidaturu za gradonačelnika  Beograda. Da li ćete se ipak kandidovati ?

Nije to bila suština spora, iako jeste tačno da je Gojković prvo javno objavio i podržao moju kandidaturu za gradonačelnika Beograda, pa se posle predomislio. Od mene je cela koalicija tražila da budem kandidat, jer sam već obavljao funkciju gradonačelnika i to u najteže vreme, kada je naš grad bio bombardovan u NATO agresiji. Odlično znam koliko je to težak posao jer sam u najgore vreme obavljao tako odgovornu dužnost i stekao iskustvo i potrebna znanja. Beograd treda da bude ne samo glavni grad, nego prestonica u pravom smislu te reči. Da bi to i bio, treba puno posla, konsenzus svih političkih stranaka oko najvažnijih, strateških pitanja razvoja grada, a ja sam spreman da radim na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari