Milivojević: Bojkotovati referendum, jer je na dan ubistva Olivera Ivanovića 1foto-FoNet-Aleksandar-Levajkovic

Do održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe, ostalo je svega mesec dana, ali se čini da političke stranke nisu previše zainteresovane za ovaj važan događaj. Osim Pokreta Dveri koji je počeo sa kampanjom pod sloganom Ustavobranitelji- reci NE promeni Ustava, većina drugih stranaka nije se još odredila po pitanju januarskog referenduma, uz opasku da je kampanja tim povodom besmislena. U Demokratskoj stranci, čak, napominju da je za njih 3. april dan za referendum i dan kada će se građani izjasniti da li su za Srbiju ili mafiju.

Referendum o promeni Ustava Srbije biće održan 16. januara naredne godine, a referendumsko pitanje će glasiti: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ Kada je reč o predloženim promenama Ustava, one se odnose na deo o pravosuđu, a “cilj promene Ustava je povećanje pravne sigurnosti građana, jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima”. Promene Ustava predviđene su i kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 sa EU.

Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora DS kaže da je referendum raspisala nelegitimna skupština i bez javne rasprave. “To su dovoljni razlozi da se takav referendum bojkotuje, a kada se tome pridoda i datum održavanja referenduma, 16.januar, razlozi za bojkot se umnožavaju. Toga dana svirepo je ubijen Oliver Ivanović, a to ubistvo, ne samo da je inspirisao ovaj mafijaški režim, već je po izveštaju SAD koja je uvela sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, i bio umešan u ubistvo”, ističe Milivojević.

On ističe da uprkos tome što je on blizak opciji da se referendum bojkotuje, konačna odluka biće doneta isključivo u razgovoru sa partnerima DS-a narednih dana, sa kojima su demokrate u širokom savezu za izbore 3.aprila.

U Narodnoj stranci, inače koalicionom partneru DS, napominju da će odluku o izlasku na referendum doneti 26. decembra, na Skupštini stranke.

Vuk Jeremić, lider NS objasnio je ovih dana da on neće izaći na referendum 16. januara, ali da dok god bude predsednik Narodne stranke postojaće puna sloboda izjašnjavanja po svim važnim pitanjima i svako će imati pravo da govori i da se zalaže za ono u šta veruje.

U Novoj stranci, tvrde da ne vode bilo kakvu kampanju vezanu za januarski referendum. Kako objašnjava Aris Movsesijan, lider ove stranke, referendum je pitanje za građane Srbije, a ne za političke partije.

“ Ipak, u ovakvoj situaciji gde režim ima sve poluge vlasti i gde je demokratija potpuno urušena, dobro bi bilo da opozicija zauzme zajednički stav. Tim činom bi se pokazala spremnost za jedinstvo i na predstojećim izborima i to treba iskoristiti. Lično sam za izlazak na referendum i za glasanje protiv, ali sam spreman da čujem i ostala mišljenja koja bi dovela do zajedničkog stava. Dakle, dijalog pa onda odluka” ocenjuje Movsesijan,a kako tvrdi Dobrica Veselinović, Pokret Ne davimo Beograd ovih dana bi, takođe, trebalo da donese odluku vezanu za januarski referendum.

Za razliku od stranaka koje tek treba da se odrede prema promeni Ustava, Srpska radikalna stranka već uveliko u javnosti poziva vlast da povuče odluku o raspisvanju referenduma do sledećeg saziva Narodne skupštine koji će odražavati narodnu volju.

“SRS smatra da je skandalozno da se Ustav menja pod stranim diktatima i da jednopartijska skupština sprovodi proces promene Ustava. Predložene promene neće rešiti problem politizacije pravosuđa već će otvoriti vrata još većoj korupciji i pritiscima na pravosuđe. Glasaćemo protiv na referendumu”, kaže za Danas Aleksandar Šešelj , potpredsednik SRS.

Dodaje da će njegova stranka pozvati građane da se izjasne protiv predloženih ustavnih promena i da će se truditi da u što većoj meri stave do znanja kakva će biti šteta po državu ukoliko do ovakvih promena dođe.

“ Svaka grana vlasti mora imati uporište u narodnoj volji. Isključivanje Narodne skupštine iz izbora sudija to uporište se gubi i sudska grana vlasti neće imati legitimitet”, objašnjava Šešelj, a odlaganje referenduma ovih dana zatražio je i Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

„. Izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi na svega mesec dana od održavanja referenduma za promenu Ustava stavlja znak pitanja ne samo na samu proceduru sprovođenja referenduma, već mnogo više na njegovu svrsihsodnost “, navodi Parović u saopštenju Narodnog slobodarskog pokreta.

Iako se izjasnila protiv referenduma i Rio TInta, koalicija Nada neće voditi bilo kakvu kampanju oko referenduma. “Vodićemo kampanju za izbore i to pozitivnu, kaže Žika Gojković, lider POKS-a, dok u vladajućoj koaliciji tvrde da im ne pada na pamet da vode bilo kakvu kampanju vezanu za referendum.

“Pokret socijalista neće voditi bilo kakvu kampanju, a pogotovo ne kampanju koja bi pozivala na bojkot ili ga podržavala. Na referendum ću izaći obavezno, tajnost glasanja je Ustavom zagarantovana, ali pretpostavljam da iz mog stava prema predloženim promenama, možete da zaključite i kako ću glasati na referendumu”, kaže za Danas Đorđe Komlenski, šef poslaničke grupe Pokreta socijalista u Skupštini Srbije.

Jedina stranka koja je otvoreno krenula u kampanju oko referenduma je pokret Dveri. Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, kaže za Danas da su Dverjani počeli kampanju oko referenduma, pod sloganom:”Ustavobranitelji-reci NE promeni Ustava”

Srpski pokret Dveri je protiv promene Ustava. Pozvaćemo građane da se na referendumu izjasne protiv. Ako dozvolimo promenu Ustava na ovakav način, onda će nam vlast na isti način nametnuti referendumsko pitanje o izbacivanju preambule o Kosovu i Metohiji iz Ustava, naseljavanju migranata, obaveznu vakcinaciju i problem Rio Tinta” ,zaključuje Ivan Kostić u izjavi za Danas..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari