Vučević: Vojska Srbije će ući na Kosovo i Metohiju ako dobije takvu naredbu predsednika, ali ćemo raditi na tome da čuvamo mir 1Foto: Printskrin Pink

Ministar odbrane Miloš Vučević naveo je na konferenciji za medije da ukoliko Vojska Srbije dobije naredbu predsednika Vučića da njene jedinice uđu na Kosovo i Metohiju će to učiniti efikasno i profesionalno, ali da bi i to tada najavili prethodno komandi KFOR-a. On je zatražio i veće prisustvo jedinica ove misije na teritoriji KiM, pogotovo u srpskim sredinama.

Ministar odbrane podsetio je javnost da je srpsko državno rukovodstvo pogotovo od dolaska Aljbina Kurtija na vlast upozoravalo na šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučević je dodao da saradnja ministarstva na čijem je čelu i Vojske Srbije sa misijom KFORA je dobra i funkcioniše u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova.

„Saradnja je zansovana na uzajamnom poštovanju i korektno se odvija. Republika Srbija smatra da KFOR treba da ima što značajniju ulogu na Kosovu i Metohiji, poseno u sredinama gde živi srpski živalj. Protiv prisustva KFORA u svojim sredinama nemamo ništa, ni Srbi koji žive u južnoj pokrajini“, naveo je on.

Dodao je da su dve različite stvari političke razlike Srbije i zemalja Kvinte, a druga saradnja s misijom KFOR-a.

Ministar je napomenuo da Vojska Srbije smatra da je neophodno povećati prisustvo jedinica ove misije i to pre svega u sredinama gde žive Srbi, jer bi to popravilo bezebdnost i sigurnost srpskog naroda na KiM.

Poručio je da jedinica KFOR-a do sada nikada nisu ušle na teritoriju centralne Srbije ili da Vojska Srbije prekrši Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum i naruši komunikaciju sa KFOR-om, napomenuvši da to nisu tehničke informacije.

Naveo je da se vodi kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, vezano za njenu brojnost, aktivnosti, pokret i razmeštaj na teritoriji Srbije, koje smatra neodgovornim i odbacuje ih kao apsolutno neistinite.

„Ukoliko Vojska Srbje dobije takvu naredbu od predsednika Republike Srbije, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije kao deo Republike Srbije, Vojska Republike Srbije će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno. A i tada bi to prethodno najavili jedinicama KFOR-a, odnosno komandi KFOR-a. Ne bi ništa nikome radili iza leđa, aposulutno poštujuće norme međunarodnog javnog prava, odnosno ratnog prava“, naveo je ministar Vučević, koji dodao da „bogu hvala do sada nismo morali da donosimo takvu odluku“, te da će Srbija nastaviti da se trudi da izbegne takav scenario i da čuva mir.

S tim u vezi napomenuo je da je važno nastaviti politički dijalog, i da se poštuju Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum, kao i da se implementira ono što je postignuto kroz prethodne sporazume u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se izbegla eskalacija i sukob.

Govoreći o optužbama da je Vosjak Srbije obučavala i naoružavala Srbe sa Kosova, rekao je da kosovskom premijeru Kurtiju kao dokaz služi „navodo zaplenjeno oružje“, za koje kažu da je proizvedeno u Srbij.

„Šta ćemo sa tim što albanska policija na Kosovu ili takozvana Kosovska policija koristi isto to srpsko naoružanja“, rekao je Vučević i pokazao fotografije na kojima su pripadnici KP koji, kako je rekao, drže automatske puške M-70 i puškomitraljez M-72 proizvedene u Srbiji. Upitao je da li iz toga proizilazi da je Vojska Srbije obučavala pripadnike KP da pucaju po Srbima na Kosovu, te otkud njima to oružje.

Poručio je i da isto naoružanje može da se nađe na prostoru čitave bivše Jugoslavije i da je poptuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim aktima.

„Terorizam je etničko čišćenje Kosova od strane Srba – svakodnenvo maltretiranje, upucavanje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju“, poručio je Vučević.

Na konferenciji je govorio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari