Ministar Damka: Kosovo radi na kupovini dronova Bajraktar 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ministar regionalnog razvoja Kosova i predsednik Turske demokratske partije Kosova Fikrim Damka rekao je da Kosovo radi po pitanju kupovine dronova „Bajraktar“.

Damka je u intervjuu za tursku agenciju Anadolu je rekao da će svaka kupovina biti upotrebljena za odbranu zemlje, prenosi Klankosova.tv.

Govoreći o rastućim tenzijama poslednjih dana na severu Kosova, Damka je istakao da su učinili ono što je neophodno da građani u regionu dobiju usluge za svakodnevni život.

„Za ovo vreme Srbija mora da sedne za sto dijaloga i dođe do konačnog rešenja. Kosovo ne vodi akcije koje eskaliraju tenzije. Takođe, nemamo ni pokušaje da uklonimo barikade. Mi to možemo, ali to može dodatno povećati tenzije. Iz tog razloga delujemo u saradnji sa Misijom NATO na Kosovu (KFOR), sa NATO-om, EU i SAD za njihovo mirno uklanjanje. Pokušavamo da situaciju tamo rešimo dogovorom, a ne da je eskaliramo“, rekao je Damka.

Rekao je da je zahtev Srbije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koja ima slična prava sa autonomijom, kao uslov za postizanje konačnog mirovnog sporazuma dve države, neprihvatljiv za Kosovo.

„Sve zemlje su spremne da spreče mogući sukob na Balkanu, uglavnom između Kosova i Srbije. Republika Turska, koja dominira Balkanom, takođe je zabrinuta zbog ovog pitanja. Postoji dijalog koji razvija ministarstvo spoljnih poslova Turske, koje prati dešavanja u svakom trenutku i vodi dijalog i sa Kosovom i sa Srbijom. Turska daje neophodan doprinos u tom pogledu. U strukturi Kfora su i vojnici Turske… Vidimo da i ambasada (Turske) i druge institucije ulažu napore da izgrade mir na severu“, rekao je Damka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari