Miroslav Aleksić ukazao na povredu poslovnika, Orlić oštro reagovao (VIDEO) 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Nakon incidenta u Skupštini Srbije tokom sednice na kojoj bi Ana Brnabić trebalo da bude izabrana za predsednicu parlamenta, a kada je umalo došlo i do fizičkog sukoba, poslanik opozicije Miroslav Aleksić ukazao je da je sve to moglo da se izbegne, da se poštovao Poslovnik.

Predsedavajući Stojan Radenović dao je reč Aleksiću zbog povrede Poslovnika, uz uslov da se svi poslanici vrate na svoja mesta i da se, kako je rekao, ponašaju pristojnije.

Miroslav Aleksić tada je istakao da je čitav incident mogao da se izbegne.

„Poštovani predsedavajući, član 27. Poslovnika kaže da ste Vi dužni da se starate o primeni ovog Poslovnika. Dakle, tu takođe kaže da kad neko ukazuje na povredu Poslovnika, dobija reč pre onoga ko je na redu. E, sada, da ste mi dali da ukažem na povredu Poslovnika, ničega ovoga ne bi bilo“, istakao je Aleksić.

Objasnio je da u tom slučaju ni poslanici ne bi bili u neprijatnoj situaciji, niti bi ljudi iz policije morali da ulaze u salu.

„A ja sam samo hteo da Vam ukažem najnormalnije na jednu anomaliju, odnosno povredu Poslovnika, koja traje u kontinuitetu već dva dana“, rekao je on.

Aleksić je potom prešao na stvar i naveo na šta je to želeo da ukaže pre incidenta.

„Član 89, a u vezi sa članom 39. Zakona o Narodnoj skupštini, kaže da narodni poslanik ne može istovremeno da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost nespojivu sa poslaničkom funkcijom“, objasnio je Aleksić.

Poslanik opozicije istakao je da, uprkos tome što piše u Poslovniku i pomenutom zakonu, u skupštinskoj sali se već dva dana nalaze ministri Ana Brnabić, Nikola Selaković, Ivica Dačić, Miloš Vučević…

„Oni moraju da odluče jesu li poslanici ili ministri. Ako su podneli ostavke na ministarske funkcije, onda mogu biti poslanici. Ako nisu, onda ih izbacite odavde. Nespojiva je funkcija narodnog poslanika i ministra u izvršnoj vlasti“, zaključio je Aleksić.

Radenović je nakon njegovog izlaganja dao reč narodnom poslaniku iz redova SNS Vladimiru Orliću.

Nekadašnji predsednik Narodne skupštine Orlić rekao je da je Srbija videla ko su „siledžije, huligani, nasilnici najobičniji“.

„Je l’ vas nije sramota na čoveka koji zaslužuje svako poštovanje da se zalećete kao rulja najobičnija“, upitao je on.

Nakon toga rekao je da opoziciji nije bilo dosta „što su kidisali na žene na ulici jer nose ime Aleksandra Vučića“, nego bi i Radenovića da napadaju, iako nisu dostojni „ni vrata da otvore, ni kaput da pridrže“.

Orlić međutim Aleksićeve navode o povredi Poslovnika nije komentarisao.

Sva dešavanja sa današnje sednice pratite u Danasovom BLOGU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari