Na čiji pritisak su iz pritvora u Srbiji pušteni albanski policajci 1Foto: Twiter Ambasada SAD u Beogradu

Zahvaljujući istupu mađarskog premijera Viktora Orbana, na zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, u javnosti je protumačeno da su trojica albanskih policajaca puštena iz pritvora u Kraljevu zahvaljujući Orbanovom u ime Evropske unije, i administracije predsednika Džozefa Bajdena, dok se međutim to ipak dovodi u vezu sa pritiskom američkih senatora.

Glas Amerike tako piše da je puštanje trojice uhapšenih najavljeno odmah posle pisma apela grupe senatora Džozefu Bajdenu.

Grupa demokratskih i republikanskih senatora od američkog predsednika i administracije zatražila je da se, kako je navedeno u pismu-apelu, prioritetno osvrne na sve goru bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Apel predvode Džin Šahin, demokratska senatorka i predsedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost pri Odboru za spoljne poslove, a potpisali su ga demokrate Kris Marfi, Kris van Holen, Ben Kardin, Piter Velč, Dik Durbin, i republikanci Pit Rikets i Tom Tilis.

Pismo je datirano na 25. jun. Albanski policajci su dan kasnije 26. juna, predati prištinskim vlastima na Merdaru, pošto im je prethodno sud u Kraljevu potvrdio optužnicu za nedozvoljeno držanje oružja i pustio ih da se brane sa slobode.

Pripadnici Kosovske policije su uhapšeni 14. juna u uniformama i sa oružjem na teritoriji centralne Srbije, dok prištinske vlasti tvrde da je to bilo na teritoriji Kosova.

Sentori su zatražili od administracije da Senatu dostavi izveštaj o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i osigura bezbednost američkih vojnika u okviru KFOR-a.

Na inicijativu senatorke Šahin, Odbor za spoljne poslove u Senatu je prošlog meseca održao pretres o Zapadnom Balkanu, što je usledilo nakon njenog predloga da se donese zakon koji će promovisati saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari