Zahvata li Narodnu stranku "sindrom DS": Šta je čeka posle frontalnog sukoba Aleksića i Jeremića? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Posle izjave potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića da se u subotu dogodio pravno-statutarni puč i da je to frontalni sukob njega i predsednika NS Vuka Jeremića, postavlja se pitanje šta će se u partiji dešavati nakon stranačkih izbora za novo rukovodstvo i hoće li NS ostati jedinstvena ili će se pocepati izlaskom jednog od njih, što je sindrom nekadašnje Demokratske stranke.

U NS je za oktobra zakazana izborna skupština i Jeremić i Aleksić imaju nameru da se na njoj kandiduju. Već neko vreme iz partije dolaze disonantni tonovi i prebacivanja za podršku budućim kandidatima, pa se može konstatovati da je kampanja već uveliko počela.

U subotu je Predsedništvo partije sklonilo Aleksića sa mesta predsednika Izvršnog odbora sa obrazloženjem da ukoliko bi on bio na toj fukciji to bi bilo kao da je predsednik RIK jedan od kandidata na izborima, te da je potrebno omogućiti demokratske i transparentne stranačke izbore.

Posle ove vesti uskomešale su se strasti i među pripadnicima ostalih partija, pa mnogi članovi i funkcioneri razmišljaju šta će se na kraju desiti i čini se niko od njih nema dilemu, kako su nam nezvanično rekli, da će ishod cele situacije biti da će Aleksić u slučaju da ne pobedi izaći iz NS i krenuti novim, svojim putem.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, veći deo opozicije bi voleo da na čelu NS vidi Aleksića, sa kojim već dugo u parlamentu a i oko protesta „Srbija protiv nasilja“ ozbiljno sarađuju, ali smatraju da će borba biti duga i teška budući da Jeremić, kako kažu, ima sve stranačke poluge na svojoj strani.

Treba reći da je Aleksić bio osnivač i predsednik stranke Narodni pokret Srbije, koju je predao u ruke Jeremiću 2017. godine.

Sagovornici Danasa smatraju da će NS nakon ovih dešavanja svakako da bude na gubitku bez obzira šta se nadalje bude dešavalo, te da je teško zamisliti scenario po kome će poražena strana ostati u stranci nakon izborne skupštine.

Miloš Bešić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, za Danas kaže da poslednja događanja u NS zapravo pokazuju u kojoj meri su partije u Srbiji nedemokrataki ustrojene i u kolikoj meri je izražena narcisoidnost partijskih lidera koju stranku i stranačke saborce naprosto doživljavaju kao sredstvo za lične interese.

– NS će nakon ovih dešavanja svakako da bude na gubitku, bez obzira šta se nadalje bude dešavalo. Kada je o predikciji budućih dešavanja reč, sasvim izvesno desiće se jedan od dva scenarija. Dakle, ili će se stranka pocepati, ili će Aleksić napustiti stranku i nastaviti političku karijeru nekim drugim putem – ukazuje Bešić.

A vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da ako se borba u NS nastavi intenzitetom koji smo gledali poslednjih dana, a naročito ako bude iznošenje stranačkog prljavog veša kako za sada deluju prozivke po društvenim mrežama, teško je zamisliti scenario po kome će poražena strana ostati u stranci nakon izborne skupštine.

– Preoštra borba će, na žalost po stranku i njene glasače, svakako uticati i na kapacitet budućeg rukovodstva, ko god da to bude. Za NS bi svakako bilo najbolje da se smire strasti i da na unutarstanačkim izborima pokažu odgovornost, vladajući kapacitet ali i sposobnost za buduće široke koalicije koje će svakako biti neophodne – zaključuje Spasojević za Danas.

I politički analitičar Đorđe Vukadinović komentarisao je dešavanja u NS na svom Tviter nalogu. On je napisao da je Aleksić trebao da sačeka i da bi stranka prirodno došla u njegove ruke a da ćemo sada imati dve stranke.

„Nisam se bavio stanjem u NS, u nadi da će ipak nekako proći bez rascepa i obračuna – ali sad je jasno da neće. (1) To je velika šteta, ne samo za stranku, već i opoziciju u celini. (2) Vuku se može svašta prebaciti, ali ne i da je „diktator“. (3) Miki je bio odličan u skupštini. Šteta. Moje je skromno mišljenje (a vi se, naravno, ne morate složiti) da je Miki trebalo da sačeka malo i da bi stranka prirodno došla u njegove ruke. Ovako će sad imati frku, i na kraju dve stranke. I to je tako“, napisao je Vukadinović.

Podsetimo, Narodnu stranku je u aprilu prošle godine napustio i Zdravko Ponoš koji se na stranačkim izborima nije kandidovao za novi položaj.

Posle odluke o nekadidovanju, a pre napuštanja partije on je rekao da nema sukova sa Jeremićem ali da neće da pravi „trule kompromise“, kao i da ostaje član jer se sve dešava neposredno pred izbore (predsedničke, parlamentarne i beogradske) te bi u tom slučaju bilo loše po stranku da je on napusti.

Ponoš je sada predsednik pokreta Srbija centar koji je nedavno podneo potpise za registraciju u stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari