Ne davimo Beograd i Solidarnost: Na mestu kulturne politike uspostavljena koruptivna šema 1foto FoNet Zoran Mrđa

Pokret Ne davimo Beograd i platforma Solidarnost su danas upozorili da je u Beogradu „na mestu kulturne politike uspostavljena koruptivna šema raspodele budžeta za kulturu“.

U saopštenju su naveli i da se to radi „bez ikakvih kriterijuma ili valjanih obrazloženja“, a da „podršku iz budžeta grada dobijaju sadržaji koji su ili potpuno komercijalni ili usmereni na partijsku promociju“.

Ukazali su i da su „na prethodnoj sednici Gradske skupštine usvojene Izmene i dopune Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad“ čime su značajnim manifestacijama poput BITEF-a, BEMUS-a, Oktobarskog salona i FEST-a, „veštački i iz čisto lukrativnih i koruptivnih razloga dodate fantomske i visoko-profitabilne manifestacije nazvane „Beogradsko leto“ i „Beogradska zima“.

„Iza ovih naziva se kriju čisto komercijalni projekti poput Beer Festa, Belgrade Music Week-a, i Music Awards ceremony, ali čak i fantomski, nepostojeći projekti kao što je festival klasične muzike ‘Clasicco!’ „, piše u saopštenju.

Pitali su odbornike koji su glasali za te izmene: „Po čemu su tačno te manifestacije značajne za Beograd da bi se uvrstile na listu ‘stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za Beograda’ i da bi ih građani morali finansirati?“.

Naveli su da „nije uopšte jasno na osnovu čega su, i mimo bilo kakvog konkursa ili transparentne procedure, izabrane baš ove, a ne neke druge manifestacije“.

Pokret Ne davimo Beograd i platforma Solidarnost su pitali su i kakva se time poruka šalje radnicima u kulturi koji, kako su ukazali, sa velikim entuzijazmom već godinama uspevaju da realizuju značajne projekte u oblasti kulture.

 

„Poruka je očigledno samo jedna: Gradski budžet za kulturu je dostupan samo onima koji su spremni da uđu u koruptivnu šemu sa vladajućom partijom“, ocenjeno je u saopštenju.

Ukazali su da takav potez gradskih vlasti pokazuje da se bez ikakve odgovornosti i stručnosti  nastavljaju politike takozvanog „privatno-javnog partnerstva“ kojima se, kako su konstatovali, „isisava budžet“ za privatne džepove ljudi bliskih gradskoj vlasti.

„Upravo zbog ovakve korupcije u kulturi, stalno se saopštava kako ‘nema budžeta’ za povećanje plata zaposlenima u javnim institucijama kulture, za nova i preko potrebna radna mesta u blibliotekama, muzejima, galerijama, za nove kulturne centre…“, navedeno je u saopštenju Pokreta Ne davimo Beograd i platforme Solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari