Ne dozvolimo da SNS oskrnavi i uništi Šumarice: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac 1Foto: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac

 

Nakon ruiniranja Tržnice, pomeranja termina Velikog školskog časa, ruženja Grada urbanističkim haosom, predstavnici odlazeće vlasti Srpske napredne stranke su rešili da unište i Šumarice, izjavili su danas u svojoj predizbornoj kampanji za lokalne izbore predstavnici opozicione kolacije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

– Nadomak spomenika „Dva lava” pripremljena je parcela, očigledno za gradnju stambenog objekta, što mora biti sprečeno na svaki način. Naime, nigde u svetu, memorijalni parkovi ove vrste nemaju u blizini stambene, poslovne i druge objekte, koji svojim gabaritom i izgledom narušavaju memorijalni prostor i ugrožavaju kulturu sećanja, istakao je danas na njihovoj konferenciji za štamu Ratko Kastratović, kandidat za odbornika liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

Po njegovim rečima, upravo suprotno, pravilo je da se oko granice memorijalnog kompleksa uspostavi tzv. zaštićena okolina, koja predstavlja zonu zaštite da do narušavanja izgleda samog parka ne bi došlo, u kojoj je gradnja strogo zabranjena i koja se pruža do 500, pa i do hiljadu metara od granice parka.

Ne dozvolimo da SNS oskrnavi i uništi Šumarice: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac 2
Ovakvo varvarstvo pod hitno mora biti zaustavljeno – Ratko Kastratović Foto: Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

– Takođe, informisani smo da je pred Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture u toku postupak za redefinisanje granica spomen parka i određenja prstena zaštićene okoline, sa čim je kandidat za gradonačelnika Srpske napredne stranke Nikola Dašić odlično upoznat i, umesto da sačeka odluku koja je u najvećem interesu Grada, on omogućava svojim kumovima i školskim drugovima da baš ovde zauzmu parcele, dobiju građevinske dozvole i zarad ostvarivanja velikog profita unište izgled spomen parka, izjavio je Kastratović ispred ove kolacije na njihovom obraćanju javnostima i medjima.

Ozbiljna šteta je već naneta, istakao je on, jer je čitav stambeni kompleks nikao na samoj granici zaštićenog područja.

– Ovakvo varvarstvo pod hitno mora biti zaustavljeno. Jedini siguran način da do toga dođe jeste da na predstojećim lokalnim izborima svi koji na ovo ne pristaju zaokruže broj 10, listu Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, ljude koji vole Kragujevac i znaju kako da ga odbrane i sačuvaju, pozvao je Kastratović sugrađane.

Koaliciju „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” čini sedam gradskih odbora stranaka: Stranke slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari