Nebojša Krstić i Dragoslav Bokan - Vučićevi "dobri i loši policajci" različito o Dodiku 1foto: Printscreen/YouTube/Happy TV

Tvitovi medijskog analitičara Nebojše Krstića, bliskog predsedniku Aleksandru Vučiću, u kojima je kao ruskog pijuna i okov o vrat Srbije koji sprečava napredak ove zemlje označio Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, bili su povod za raspravu s ćerkom prvog čoveka ovog entiteta, Goricom, ali i za otvaranje pitanja – da li preko Krstića, Dodiku poruku u jeku krize u BiH zapravo šalje Vučić.

Ako je i šalje, kakva je onda uloga drugih režimskih analitičara, poput Dragoslava Bokana. Ovaj režiser zagovornik je „Srpskog sv(ij)eta“, u javnim nastupima ističe tvrde nacionalističke stavove, proruski je orijentisan, a taj sistem vrednosti nije potpun bez podrške Miloradu Dodiku kojeg on i njemu slični često izjednačavaju sa Republikom Srpskom, pa tako i sada u kontekstu optužnice koju je protiv njega i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zbog ukaza o nesprovođenju odluka, za rukovodstvo Srpske nelegitimnog, visokog predstavnika na prostoru entiteta čiji je Dodik predsednik.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, smatra da Vučić vodi politiku „dobrog i lošeg policajca“, ali da jasna spoljna politika Srbije ne postoji.

“Ovo što se dešava na političkoj sceni, pogotovo u poslednjih pola godine, liči na teatar apsurda. Ovde se više stvarno ne zna ko koju igru igra i za koga igra, toliko igrača ima na političkoj sceni u regionu. Mnogi od njih vuku protivrečne poteze, tako da nije to samo zbunjivanje neprijatelja, nego i sopstvenih redova. Počev od toga da kada je reč o Vučiću i Dodiku, bilo je perioda „vruće-hladno“, kad su bili izbori u BiH činilo se da Vučić pravi otklon od Dodika i da je navijao za Jelenu Trivić. Međutim, kao i inače u politici nadvladava politički pragmatizam, pa pošto je Dodik zvanični predsednik RS Vučić to koristi kada mu treba, a kada dođe do toga da mu ne odgovara, on će se ograditi od Dodika“, navodi on.

Nebojša Krstić i Dragoslav Bokan - Vučićevi "dobri i loši policajci" različito o Dodiku 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailovic

Naš sagovornik u kontekstu politike „dobrog i lošeg policajca“ posmatra i ranije izjave bivšeg ministra uutrašnjih poslova, a sada direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandra Vulina o tome kako će se Srpska biti deo države u kojoj će živeti svi Srbi u regionu, a onda Vučićevo ponavljanje da Srbija poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

„Ne znam kakvu ulogu Krstić igra, da li je glasnogovornik Vučića. Teško je pretpostaviti. Mislim da Vučić zbunjuje i sopstvenu i međunarodnu javnost, takvim igrama gde šalje različite poruke. Ne zna se šta je zvanična, regionalna i međunarodna politika. Nemamo strategiju, a i da je imamo bila bi ono što Vučić kaže da treba da se radi. Ne znamo ni šta će se dešavati u odnosima Srbije sa Zapadom, tu je važan faktor RS, rasplet na severu Kosova još nemamo. Toliko je igrača na političkoj sceni koji šalju protivrečne poruke da i onome ko analizira političke tokove teško je da dođe do pravog zaključka. Može samo da se nagađa. U tom kontekstu treba gledati i pisanja CNN-a i FAZ-a, sa oštrim kritičkim opaskama na račun Vučića. Pitanje je da li je to nagoveštaj Zapada da povuče neke poteze zbog toga što Vučić igra drugačiej od onoga kako bi oni hteli“, navodi.

Direktor Centra za regionalizam politiku Srbiju ocenjuje kao šizofrenu, te s tim u vezi navodi da predsednik Srbije daje različite poruke u vezi Zapada, u zavisnosti da li ih da je u prisustvu zapadnih zvaničnika.

„Nema konstante ni konzistenstosti nego kao da je stvar momenta kako šef države odluči d aje poametno da deluje“, mišljenja je Popov.

Stefanu Blagiću, politikologu i predsedniku udruženja „ReStart Srpska“, nije čudno što Vučić igra na više pozicija, s obzirom da, kaže, to radi otkako je došao na vlast.

„Opštepoznato je da postoje oscilacije u odnosima njega i Dodika, pa stoga i ne čudi što preko Krstića i na primer Bokana šalje dijametralne poruke. To što radi sa Dodikom samo prenesite na odnos vlasti u Srbiji prema EU i Rusiji. Vučić već godinama daje lijeve žmigavce, a skreće udesno i tu se prilično ispraksao. Mislim da je i Dodiku više nego jasna Vučićeva politika i tu nema nekih većih iznenađenja“, navodi naš sagovornik iz Banja Luke.

Nebojša Krstić i Dragoslav Bokan - Vučićevi "dobri i loši policajci" različito o Dodiku 3
foto Screenshot youtube

Blagić Nebojšu Krstića smatra mnogo ozbiljnijim i perfidnijim igračem od Dragoslava Bokana, te je stoga, kaže, siguran da je Krstić na samom izvoru informacija.

„Vučićevi i Dodikovi odnosi će biti čvrsti račno onoliko koliko budu čvrsti njihovi zajednički lični interesi. Ipak obojicu krasi hronično odsustvo demokratskih kapaciteta i zadovoljavanje ličnih prohtjeva“, poručuje predsednik „ReStart“-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari