Postizborna situacija u Srbiji i Beogradu: Oči i dalje uprte u Nestorovića 1foto Vojin Radovanović Danas

Konstituisanje nove vlasti posle izbora 17. decembra i dalje ide trnovitim putem, a u središtu pažnje javnosti još uvek je grupa Mi, glas iz naroda Branimira Nestorovića, koji se jutros nije pojavio na konsultacijama kod Aleksandra Vučića, ali jeste kod Aleksandra Šapića, odnosno u sali za sednice Skupštine grada.

Političko jutro krenulo je, reklo bi se iznenadnim, konsultacijama za izbor mandatara koje su u zdanju na Andrićevom vencu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imali poslanici izabrani sa liste “MI – Glas iz naroda – prof. dr Branimir Nestorović”.

Na konsultacije su otišli narodni poslanici Aleksandar Pavić, Bogdana Koljević Keler i Branko Lukić, ali ne i Branimir Nestorović.

Nakon održanog sastanka medijima se obratio Pavić, koji je istakao da neće podržati SNS u formiranju gradske skupštine, već da se zalažu za ponovljene izbore. Pavić je napomenuo da će ostati opozicija i na republičkom nivou.

Grupa poslanika iz “MI – Glas iz naroda” koja je ne konsultacije otišla je ona koja je najavila formiranje nove organizacije nakon sukoba u ovom pokretu, na čelu sa Branimirom Nestorovićem.

Zanimljivo je da su sve troje poslanika koji su bili na konsultacijama povezani sa Miloradom Dodikom,   predsednikom Republike Srpske – Koljević Keler sadašnja je savetnica, Pavić bivši savetnik, a Lukić je Dodikov advokat.

Još dok su njegovi bivši saborci bili u Predsedništvu, Dragan Stanojević, poslanik “MI”, rekao je da grupa poslanika koja je u sukobu sa Nestorovićem poziv za konsultacije od predsednika nije dobila.

Kasnije tokom dana oni koji rad nastavljaju kao Pokret MI – Glas iz naroda izdali su saopštenje u kojem predsednika Republike optužuju za diskriminaciju i protežiranje grupe okupljene oko Branimira Nestorovića.

Vučić je na razgovor pozvao one koji su “svojom voljom istupili iz Pokreta”, saopštila je grupa poslanika među kojima je i Stanojević.

“U administraciju Narodne skupštine Republike Srbije, kako smo obavešteni, nije stigao poziv predsednika Republike za izbornu listu “Mi – Glas iz naroda”, pa nije jasno kako su poslanici koji su bili kod predsednika Republike uopšte stigli na konsultacije, po kojem pozivu”, navode dalje u saopštenju.

Ne priliči demokratskom društvu da predsednik države protežira manjinu u odnosu na većinu narodnih predstavnika, poručili su.

Postizborna situacija u Srbiji i Beogradu: Oči i dalje uprte u Nestorovića 2
Osnivači „MI“ u sukobu sa Nestorovićem; Vojin Radovanović

Događaji su se gotovo preklapali, pa se tako sat vremena nakon početka konsultacija u Predsedništvu, u zgradi pored, Starom dvoru obratio predsednik privremenog organa i kandidat dosadašnje vlasti za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, dvadesetak minuta pred početak drugog pokušaja konstituisanja beogradske skupštine. Prvi je bio 19. februara.

Šapić je, nakon što je najavio da njihovi odbornici neće prisustvovati današnjem pokušajem konstitutivne sednice, čime će ona biti odliožena za 3. mart, rekao da će u naredna dva dana preispitati odluku da je Branimir Nestorović jedini legitmini predstavnik “MI – Glas iz naroda”.

On je naveo da su praktično napravili konačni dogovor sa Aleksandrom Jerkovićem, nosiocem liste “MI – Glas iz naroda” na beogradskim izborima, da podrži formiranje vlasti, ali da su to zaustavili jer su, kako je rekao, uvažili volju pokreta “MI – Glas iz naroda” da je Nestorovićev stavo neulaženju u koalicije i njihov stav, pa tako ne bi bilo legitimiteta za formrianje vlasti.

Napomenuo je da se pokret u međuvremenu raspao, te da oni koji su, kako je ocenio, do juče Nestorovića smatrali jediim legitimnim počeli da ga optužuju.

Postizborna situacija u Srbiji i Beogradu: Oči i dalje uprte u Nestorovića 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Preko puta ulice, u Skupštini grada Beograda, očekivao se početak konstitutivne sednice.

Opozicioni prvaci iz koalicija “Srbija protiv nasilja” okupili su se nešto iza devet časova kod Starog dvora, odakle su krenuli ka sali, u kojoj su razvili transparente “Džabe ste krečili” i “Beograd vas neće”.

Njima su se u izražavanju nezadovoljstva zbog izborne krađe pridružili i odbornici koalicije NADA (Novi DSS-POKS) kao i narodni poslanici Srbije protiv nasilja, ali i građani koji su s transparentima ušli u zgradu, ali ne i u hol Skupštine grada.

Svi oni su, nakon Šapićeve izjave to je bilo još jasnije, čekali da jedini odbornik vlasti u sali, Toma Fila iz redova Socijalističke partije Srbije, kaže da se sednica zbog nedostatka kvoruma odlaže za 3. mart, u nedelju.

Za sve to vreme, ipak je, najveću pažnju medija privukao Branimir Nestorović.

Nestorović i njegov preostali saborac Borislav Antonijević jedini su odbornici sa liste “MI – Glas iz naroda” koji su prisustvovali današnjem pokušaju konstituisanja beogradske Skupštine.

Podsetićemo da su već pomenuti Jerković i Vesna Ilić ranije odvojili od “MI”, zbog njihove odluke da se ne ulazi u gradsku vlast. Nakon odvajanja Nestorovića, za njih je pošao i Branislav Antonijević, ali i ostalo dvoje odbornika – Slobodan Đurašinović i Katarina Kovačević, ostali su uz petoro osnivača, pa se tako potencijalna odbornička grupa podelila na tri ravnomerna dela.

Ni Jerković i Ilić, niti Đurašinović i Kovačević, sednici nisu prisutvovali.

Naša redakcija probala je da sazna od ove dve grupe odbornika zašto sednici nisu prisustvovali, ali bezuspešno.

Iako se oko njega okupilo pregršt novinarskih kamera, Nestorović iz skupštinske klupe nije rekao ništa novo – neće u vlast, hoće nove izbore u Beogradu, neće u Vučićev Pokret za narod i državu.

Ako do nedelje naprednjaci ne odluče da za njih najveći legitimitet ima Aleksandar Jerković, Beograđani će ponovo na izbore. Oči su dakle i dalje uprte u “MI – Glas iz naroda”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari