Nikola Jovanović: Izbacivanje Rusije iz UN je nemoguć scenario 1Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

Kao neko ko je bio deo srpskog predsedavanja Generalne skupštine UN, mogu sa sigurnošću da tvrdim da je izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija nemoguć scenario, komentariše za Danas Nikola Jovanović, koji je bio deo srpskog predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, komentarišući izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da je moguće izbacivanje Rusije iz UN usled rata u Ukrajini.

Nikola Jovanović za naš list ističe da “članovi 4-6 Povelje Ujedinjenih nacija regulišu prijem, suspenziju i isključenje država iz svetske organizacije”.

– Sve ove odluke donosi Generalna skupština, ali isključivo i strogo na preporuku Saveta bezbednosti. Imajući u vidu da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti, i da ima pravo veta na sve odluke osim proceduralnih, praktično je nemoguće pokrenuti ovaj postupak bez i protiv nje. Bez prethodne odluke Saveta bezbednosti, Generalna skupština ne može sama odlučivati o suspenziji i isključivanju države članice – kaže sagovornik Danasa.

Kao neko ko je bio deo srpskog predsedavanja Generalne skupštine UN, dodaje on, mogu sa sigurnošću da tvrdim da je zato izbacivanje Rusije iz UN-a nemoguć scenario.

Nikola Jovanović: Izbacivanje Rusije iz UN je nemoguć scenario 2

– S druge strane, vrlo je moguće da je predsednik Vučić čuo glasine da neki akteri priželjkuju i takav razvoj događaja, ali tu se verovatno radi o dodatnom pritisku i ponižavanju Rusije, nego o realnoj mogućnosti – zaključuje Nikola Jovanović.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je sinoć, govoreći o poziciji Srbije naspram rata u Ukrajini rekao da je moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija.

– Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska. Takođe, moguće je izbacivanje Rusije iz UN, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kog neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije – rekao je Vučić.

Istakao je da je to “ideja albanskih lobista. Da li je moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari