Nikola Jovanović: Šapića ne treba potcenjivati, Đilas uradio šta je mogao 1Nikola Jovanović Foto: CLS

Drago mi je što u odborničkim klupama ima novih lica, od kojih mnoge lično znam i cenim. Biće im potrebno nekoliko meseci da steknu iskustvo i rutinu za odbornički posao, ali ne sumnjam da su dorasli tome, kaže u razgovoru za Danas Nikola Jovanović, bivši gradski opozicioni odobrnik, sada osnivač i predsednik Centra za lokalnu samoupravu, ocenjujući početni nastup opozicije u novom sazivu Skupštine Beograda.

„Šteta što opozicija nije već na prvoj sednici podnela zahtev za dopunom dnevnog reda, na osnovu čega bi odmah na samom početku sednice dobila 10 minuta da obrazloži na primer šta sve nije valjalo u izbornom procesu i zašto ovaj saziv ne smatra legitimnim – ukoliko je to još uvek slučaj.

Toj taktici smo bili pribegli 9. maja 2018. godine kada se konstituisao tadašnji saziv i tako smo odmah stekli inicijativu i prednost na sednicama skupštine grada, sve do odluke o bojkotu.

Ipak, najveći žal ostaje što nije iskorišćena istorijska prilika da se vlast na čelu sa Goranom Vesićem kazni na izborima i ubedljivo porazi. Bez obzira na to da li se radi o „tankoj“, „klimavoj“ ili bilo kakvoj drugoj većini, bizarno je da je garnitura koja 4 godine ništa dobro nije uradila za Beograd na ovim izborima dobila 56 mandata. Svi treba da stave prst na čelo zašto se to desilo.“

Da li smatrate da je za stanje u opoziciji glavni uzrok susret Đilasa i Vučića, i kako vidite procene da je Đilas „trojanski konj“ Vučićeve vlasti?

– Mislim da je opozicija u Beogradu napravila ključnu grešku još u jesen 2020. godine, kada je rasformirana zajednička odbornička grupa „Savez za Srbiju“. Do tada sam čvrsto verovao u pobedu na ovim izborima, ali sam onda shvatio da problem nije samo u vlasti.

Biračima je teško objasniti kako se jedne godine udružujete, sledeće razdružujete, a već naredne ponovo udružujete.

Mislim da je zato najbolje da stranke opozicije idu odvojeno na naredne izbore, jer više niko ne bi verovao u iskrenost novog udruživanja.

Što se tiče Dragana Đilasa i odlaska kod Vučića, ne zameram mu na tome i ne sumnjam da je u već izgubljenoj situaciji pokušao da sačuva neku nadu i energiju kod Beograđana.

Ukoliko se dese prevremeni izbori u Beogradu, niko normalan iz opozicije ne bi smeo da ima ništa protiv toga, naprotiv.

Sa Đilasom sam delio odborničku klupu dve godine i verujem u njegovu iskrenu nameru da promeni vlast.

Umesto da se ostatak opozicije bavi njime, bolje bi bilo da svi zajedno razmisle zašto je Beograd izgubljen, a Vučić dobio 1,5 miliona glasova više od zajedničkog kandidata opozicije.

Verujete li da će biti novih beogradskih izbora na proleće?

– Verujem da će biti, uostalom o tome su ključni akteri već govorili javno. Mislim da opozicija na tim izborima ima šansu, ali samo ukoliko svaka stranka samostalno bude u mogućnosti da donese neke svoje birače u opozicioni zbir, kao i ukoliko se izvuku pouke iz neuspešne kampanje iz ove godine.

I ne treba se samo baviti pojedincima, poput Vesića, Šapića ili Nikodijevića, već se baviti temama i konkretnim problemima: saobraćajem, zagađenjem, korupcijom i drugim.

Beograd nema rešen javni prevoz, voze se loši autobusi, struka se ne slaže sa projektom metroa, nema glavne autobuske stanice, glavna železnička je nedovršena, luka ne radi, prva smo evropska prestonica po zagađenju, jedini veći grad na Dunavu koji izliva fekalije direktno u reku, industrija se ugasila – spisak je dug.

Kao što je Vučić još 2014. godine izašao sa svojom vizijom Beograda, u čijem je središtu „Beograd na vodi“, tako i opozicija treba da ubedi svoje birače da zamisle neku drugačiju sliku prestonice i da je žarko požele.

Da li, po Vama, Aleksandar Šapić može da ojača SNS u glavnom gradu, ili će, naprotiv, naprednjake dovesti do sloma?

– Mislim da je Vučić toliko jaka politička ličnost da teško bilo ko može doneti dodatne glasove u odnosu na njega, ukoliko se utopi u njegovu stranku. Inače mislim da Aleksandar Šapić nema još dovoljno znanja za funkciju gradonačelnika, ali vreme će pokazati.

Grad je mnogo veći sistem od opštine kojom je rukovodio. Nisam ga čuo ni da komentariše probleme u gradu, nitii da iznosi neke nove ideje u odnosu na sadašnji status kvo.

Opozicija po tom osnovu treba da ga napada, a ne da se vraća na pitanje diplome, s kim se tukao u svlačionici i slične koještarije. Ne treba ga potcenjivati, jer se radi o čoveku koji je izuzetno prepoznatljiv, koji radi na sebi i koji već dugo želi to mesto. Ja ga sigurno neću potceniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari