Nikola Lunić: Srbija se pridružila Krimskoj platformi, cilj oslobađanje i reinkorporacija Krima 1Foto: Nikola Lunić

Srbija se pridružila Krimskoj platformi, koja ima za cilj oslobađanje i reinkorporaciju Krima, objavio je Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike.

On je na društvenoj mreži Iks pohvalio Srbiju za to.

Lunić je napisao:“Srbija se pridružila Krimskoj platformi, inicijativi ukrajinske vlade koja ima za cilj da pomogne u oslobađanju i reinkorporaciji Krima. Bravo za Srbiju“.

Lunić je postavio i link do Ukrajinske pravde gde je tekst u kojem se navodi da se Srbija pridružila Krimskoj platformi, inicijativi ukrajinske vlade koja ima za cilj da pomogne u oslobađanju i reinkorporaciji Krima.

Izvor te informacije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba koji je na otvaranju samita Krimske platforme rekao:“Čast mi je da poželim dobrodošlicu novim učesnicima ovog trećeg samita: Bahreinu, Srbiji, Istočnom Timoru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dunavskoj komisiji, Unesku i Svetskoj turističkoj organizaciji. Naš zajednički cilj ostaje nepromenjen: stvaranje uslova za oslobođenje Krima od okupacije, kao i svih privremeno okupiranih teritorija Ukrajine“.

Kuleba je, kako prenosi Ukrajinska pravda, napomenuo da je broj učesnika Krimske platforme prošle godine porastao na 60. Sada, sa novoimenovanim zemljama i organizacijama, to je 67.

Kijev je 23. avgusta domaćin trećeg samita Krimske platforme. Među vrhunskim gostima koji su lično stigli u Ukrajinu su predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa i finski premijer Petteri Orpo, prenosi ovaj portal.

Ova vest dolazi nakon susreta predsednika Srbije i Ukrajine Aleksandar Vučića i Volodimira Zelenskog u utorak na samitu zemalja Zapadnog Balkana, EU, Ukrajine i Moldavije u Atini.

Obojica predsednika složila su se da su poštuju teritorijalni integritet i suverenitet obe zemlje.

A premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da Srbija „nije vrednosno neutralna“ i da „u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“.

Ona je u onlajn uključenju na Samit navela da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpeli Ukrajina i njen narod, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je dodala da je Srbija „pravi prijatelj“ Ukrajini.

„Ovom prilikom želim da potvrdim i spremnost Srbije da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da istaknem našu spremnost da podržimo evropske integracije Ukrajine, prenoseći svoja iskustva“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari