Nikola Maslać: Nastavićemo borbu protiv eksploatacije litijuma 1Nikola Maslać/Foto: Ne davimo Beograd

– Na listi za poslanike koalicije „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“, od sedmoro kandidata iz Zlatiborskog okruga, petoro su aktivisti Inicijative za Požegu.

To udruženje građana je, protekle četiri godine, svojom aktivnostima, postalo primer za uspešan građanski aktivizam, pa su mnogi u Srbiji pokušavali da, u svojim lokalnim sredinama, preuzmu tzv. „požeški pelcer“ u borbi protiv korupcije, nepoštovanja zakona i bahatosti vlasti.

Pre tri godine, a nakon upornih i dugotrajnih protesta građana, koje je organizovala Inicijativa za Požegu, na kojima su njeni aktivisti ukazivali na nezakonitosti, bahatost i sumnje u korupciju požeške vlasti, protiv čijih predstavnika je to udruženje podnosilo prijave nadležnim organima, uhapšeno je kompletno rukovodstvo te opštine iz redova naprednjaka.

To je i mogući odgovor na pitanje otkud čak petoro aktivista tog udruženja na opozicionoj listi koalicije „Moramo“.

„Za četiri godine, pozicionirali smo se, možda je neskromno to da kažem, kao jedno od najozbiljnijih udruženja građana i, verovatno, zahvaljujući tome Inicijativa za Požegu ima na listi petoro kandidata“, kaže za Danas Nikola Maslać, mladi advokat i dugogodišnji aktivista tog udruženja, koji je na toj listi na 17. mestu.

Nikola Maslać: Nastavićemo borbu protiv eksploatacije litijuma 2
Jelena Prokić, Tamara Maksić i Jelena Milutinović/Foto: Privatna arhiva/FB

On objašnjava da su, unutar tog udruženja, spovedeni intereni izbori i da su, na osnovu tih rezultata, aktivisti rangirani za kandidate na toj listi.

„Prethodna skupština je“, ocenjuje, „bila pretvorena u pukog izvršioca odluka izvršne vlasti“, a njegova želja je, kaže, da „srpskom parlamentu vrati ulogu predstavništva svih građana“.

„Ukoliko dobijem priliku da budem narodni poslanik, predstavljaću na pravi način svoj kraj i boriću se za zajedničke ciljeve i rešavanje problema ovog dela Srbije. To su prvenstveno zaštita životne sredine i borba protiv ekspolatacije lutijuma i još nekih ruda. To će biti značajno polje delovanja naše kolicije i predstavnika iz našeg kraja, koji na toj listi budu izabrani za poslanike“, poručio je Nikola Maslać.

Nikola Maslać: Nastavićemo borbu protiv eksploatacije litijuma 3
Bogdan Radovanović, Slađan Kojadinović i Svetlana Avramović/Foto: N. K./ Privatna arhiva/FB

 

Kaže da, prema ispitivanju javnog menja, ta lista ima oko sedam odsto  podrške birača, ali da se nada da će, odgovarajućom kampanjom i zbog nezadovoljstva građana vladajućom strankom, ostvariti i bolji rezultat“.

Kanidati iz Užica, Požege i Kosjerića

Iz Zlatborskog okruga, na listi te koalicije su i Užičanka Jelena Prokić, inženjerka poljoprivrede, koja je na 40. mestu, ekonomistkinja Tamara Maksić iz Inicijative za Požegu, čije prebivalište je u Pančevu je na 53., a Jelena Milutinović, ekonomistkinja iz Kosjerića na 67. mestu. Među kandidatima je još troje aktivista Inicijative za Požegu – pravnik Bogdan Radovanović koji je na 86., Slađan Kojadinović, penzioner-ratni vojni invalid, na 137. i diplomirana inženjerka mašinstva Svetlana Avramović, koja je na 140. mestu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari