"Nisam u zemlji" i "Da su me zvali, došao bih": Zašto se predstavnici dela opozicije nisu pojavili na protestu radnika "Fijata", iako tvrde da ih podržavaju 1 Foto: Miloš Obradović/Danas

Predstavnici desno orijentisane opozicije nisu juče fizički podržali radnike Fijata, koji su blokirali autoput u Beogradu, u pokušaju da se izbore za svoja prava, odnosno izraze bunt zbog pretnji otkazima ili slanja na rad u inostranstvo. Iako u izjavama za Danas deklerativno podržavaju radnička prava i protive se ostavljanju na cedilu njihovih porodica i bližnjih, pronalaze razloge za izostanak sa tih protesta.

Takođe, osim, takozvane „desnice“, ni predstavnici Stranke slobode i pravde, koje je Danas kontaktirao nisu odgovorili na pitanja Danasa da li su imali svoje predstavnike tokom blokade Gazele, odnosno šta misle o pobuni radnika iz Kragujevca.

Recimo, Borko Stefanović, potpredsednik SSP, samo je kratko odgovorio na pitanje zbog čega nije sa radnicima Fijata: „Nisam u zemlji“.

Na ostala pitanja, poput – da li ta partija podržava štrajk radnika Fijata, ostali smo bez odgovora.

– Zato što ne želim da kupim jeftine političke poene. To nikada nisam radio, niti ću. Iako ih podržavam, kao i sve one koji su ugroženi u pljačkaškim privatizacijama, u poslednje dve decenije – rekao je za Danas Žika Gojković, lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri, kaže za Danas da su Dveri je u poslednjih 10 godina, koliko se bave politikom kao opoziciona politička organizacija, uvek i svuda bili sa socijalno ugroženim kategorijama građana i porodica u Srbiji.

Na potpitanje da li je neko iz Dveri bio sa radnicima prekjuče na Gazeli, ostali smo bez odgovora.

– Branili smo i branićemo interese trudnica i majki, penzionera, ratnih veterana, prezaduženih porodica, domaćih privrednika i poljoprivrednika i svih koji trpe nepravdu pod ovom vlašću. Tako smo se javno oglasili podrškom i za radnike Fijata u Kragujevcu, tražeći odgovornost sadašnje vlasti jer je država suvlasnik ovog preduzeća kome su date ogromne subvencije od narodnih para iz budžeta. Ova i brojne druge teme moraju hitno da dođu na dnevni red novog saziva Narodne skupštine koji nikako da se formira tri meseca posle izbora – napisao je Boško Obradović u pisanoj poruci.

Zoran Zečević, funkcioner Srpske stranke Zavetnici, rekao je za Danas da je bio u stalnom kontaktu sa radnicima Fijata.

– Međutim, nisu me potom zvali da dođem na blokadu Gazele. Da su me zvali, ja bih došao. Evo, ponudite im moj broj telefona da me pozovu – rekao je Zečević za Danas.

Na pitanje zašto sam nije otišao, s obzirom na medijske najave da će do blokade doći, sagovornik Danasa iz Zavetnika je odgovorio da ne ide tamo gde nije pozvao i time i dobrodošao gost.

On je dodao da podržava prava radnika i da se ta stranka zalaže da njihov položaj bude što bolji.

Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, rekao je za Danas da je na blokadi Gazele bilo „sigurno dvadesetak ljudi iz te partije“.

– Ali ne želimo da nas neko optuži da politički zloupotrebljavamo skup iako smo tu sa radnicima na Gazeli. Trenutno imamo dva stranacka sastanka. Po završetku sednice Izvršnog odbora ponovo ću se vratiti da se solidarišem sa radnicima – rekao je prekjuče Milivojević za naš list.

Podsetimo, kako je za medije izjavila Biljana Stojković, kandidatkinja za predsednicu Srbije na aprilskim izborima ispred koalicijie Moramo, radnici su njene kolege iz novonastalog pokreta „Zajedno“, pre par dana, pozvali da dođu u Kragujevac da ih podrže, što su, napomenula je ona, oni i učinili.

– Tada smo napravili dogovor da oni dođu i u Beograd jer očigledno samo blokada Beograda može da izazove neke efekte. To misle i radnici, a to znamo i svi mi. Blokada mora da se desi ovde u Beogradu, to ih jedino boli, rekla je Biljana Stojković, tokom blokade autoputa E-75 kod beogradskog Sava Centra.

Kako je dodala, „Zajedno“ je tu jer su oni leva opcija na strani radničkih prava, što se „ovde ne poštuje“.

– Nemamo Zakon o radu koji štiti radnike već brine samo o velikim gazdama, navela je Stojković za N1 i dodala da je Fijat samo jedan primer kako se vlast odnosi prema radnicima, te da će se boriti protiv svakog kršenja radničkog dostojanstva – rekla je Stojković.

Ocenila je, poput njenog kolege Aleksandra Jovanovića Ćute, i da vlast reaguje samo na ulicu i na blokade.

Na blokadi puta, osim članova „Zajedno“ bile su i njiihove nekadašnje kolege iz koalicije „Moramo“ – iz Ne davimo Beograd.

Aleksić: Narodna stranka je bila na Gazeli i podržala radnike
Podržavamo sve građane Srbije koji se bore za svoja prava pa i radnike Fijata koje je vlast slagala i ostavila bez posla. Na državi je bilo da se bori da fabrika automobila nastavi da radi, ali zbog nemara i nesposobnosti vlasti Stelantis je prekinuo proizvodnju, Srbija bez proizvođača automobila a radnici bez posla. Stefan Jovanovic i ja smo juče na Gazeli podržali radnike kao izabrani narodni poslanici Narodne stranke u njihovim zahtevima prema vlasti – kaže za Danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari