NKPJ traži krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog spomenika Mihailoviću 1Foto: Wikipedia

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) zatražila je danas od nadležnog tužilaštva da pokrene krivičnu prijavu protiv predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića nakon njegovog zahteva da se u Beogradu podigne spomenik bivšem komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću.

Iz NKPJ su u saopštenju ocenili da je Mihailović „ratni zločinac, izdajnik srpskog naroda, saradnik naci-fašističkog okupatora i kao takav pravosnažno osudjen“, kao i da svako ko javno poziva na podizanje spomenika krši propisane zakonske norme i protiv njega tužilaštvo mora da pokrene postupak po službenoj dužnosti.

„I pored sistematskog sprovodjenja istorijskog revizionizma i pokušaja rehabilitacije kvislinga iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji kroz donošenje sramnih odluka o ‘izjednačavanju četnika i partizana’ i proglašavanja sudjenja vrhovnom četničkom vodji ‘nedemokratskim’ nije donesen nijedan pravni akt kojim bi bilo osporeno da je Draža Mihailović ratni zločinac, a četnički pokret kvislinški“, navodi se u saopštenju.

NKPJ je od nadležnog tužilaštva zatražio da zbog toga pokrene krivičnu prijavu protiv Obradovića, lidera „desničarske organizacije poznate po širenju ksenofobije i veličanju kvislinga iz perioda Drugog svetskog rata“.

„Boška Obradovića koji tvrdi da je prema Draži Mihailoviću ‘učinjen istorijski greh’ NKPJ obaveštava da to što je izgovorio nije tačno jer je četnički vodja bio zlikovac i krvnik isto kao i drugi njegov kvislinški idol Dimitrije Ljotić“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari