Nominacija za Nobelovu nagradu za mir vladama Srbije, Kosova i SAD 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Donald Tamp dobio je drugu odvojenu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, a zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Twitteru specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel.

„Donald Tramp je drugi put nominovan za (narednu) Nobelovu nagradu za mir zbog istorijskog sporazuma Kosova i Srbije“, napisao je Grenel na Tviteru.

Grenel je u toj objavi preneo tvit poslanika demohrišćana u parlamentu Švedske Magnusa Jakobsona koji je naveo da je danas nominovao vlade SAD, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Trampov izaslanik je u poruci označio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Jakobson je prethodno objavio da je nominovao tri vlade za Nobelovu nagradu za mir zbog „zajedničkog rada na postizanju mira i ekonomskog razvoja kroz sporazum o saradnji potpisan u Beloj kući“.

„Trgovina i komunikacije su važni elementi za mir“, dodao je Jakobson.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hotiobavezalisu se 4. septembra u Beloj kućina normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.Nominacija za Nobelovu nagradu za mir vladama Srbije, Kosova i SAD 2

Trampa je u sredu za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine nominovao i predstavnik desničarske norveške Partije progresa Kristijan Tibring-Jede, zbog posredovanja u uspostavljanju odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tibring-Jede je Trampa za Nobelovu nagradu predložio i 2018. godine, zbog sastanka američkog predsednika sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari