Kratak je put od zabrane napredovanja do uvaženog člana naprednjačke porodice: Ko je general Predrag Bandić, novi član SNS? 1Foto: N1

„Dobro došao u našu porodicu kojoj je Srbija iznad svega. Ovako je predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić poželeo dobrodošlicu generalu Vojske Srbije Predragu Bandiću u Srpsku naprednu stranku“.

I nije veliko iznenađenje što je brigadni general Bandić, aktuelni vd pomoćnika ministra za politiku odbrane postao „uvaženi član porodice SNS“.

To se moglo naslutiti još proletos kada se pojavio na kontramitngu naprednjaka, gde je uslikan sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, a u društvu kolega, generala Vojske Srbije Gorana Momčilovića, Mihaila Zogovića i Bobana Đorovića. Iako po Zakonu o vojsci ne smeju da odlaze na političke skupove, oni su se oglušili o zakon, a spornu fotografiju objavio je lično ministar Vučević.

“To je sramota nad sramotama. Ovakve situacije se nikada nisu dešavale od devedesetih godina. To su generali koji su dobili činove od SNS, pa se u skladu sa tim i ponašanju”, rekao je nakon toga nekadašnji načelnik Uprave za odnose sa javnošću Petar Bošković.

Široj javnosti Bandić je postao poznat u slučaju pada vojnog helikoptera 13. marta 2015. godine, kada su poginula četvorica oficira- major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

U transkriptima telefonskih razgovora koje je objavila vojska posle pritiska javnosti, između vojnih oficira za vreme leta i pilota Omera Mehića zabeleženi su zanimljivi detalji, u kojima između ostalog general Bandić saopštava da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar sačekati sletanje helikoptera, ali i ko je naredio poletanje po lošem vremenu.

Sedam meseci posle tragedije, Vojni disciplinski sud kaznio je generala Bandića zabranom napredovanja do dve godine, ali je ta presuda ukinuta u julu 2016. godine. U decembru iste godine je imenovan za šefa Vojnog predstavništva pri NATO i predstavljao je Srbiju do 2021. godine. Ostalo je čak zabeleženo da je napustio jedan skup u Briselu zbog prisustva prištinske delegacije.

Bandić je rođen 24. jula 1968. u Beogradu. Završio je vazduhoplovnu akademiju, Generalštabnu školu, a usavršavao se i godinu dana na Nacionalnom ratnom koledžu, Univerziteta nacionalne odbrane u SAD-u.

U Vojsci Srbije prošao je niz stepenica od pilota, komandanta 252. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile u Batajnici, komandanta 172. vazduhoplovne brigade u Podgorici do komandanta 204. vazduhoplovne brigade, Batajnica.

Bandić je nosilac zlatnog letačkog znaka. Odlikovan je i Ordenom belog orla sa mačevima, Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti i Ordenom Svetog Jovana Vladimira.

Oženjen je i otac dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari