NS Kragujevac: Zelena inicijativa kao paravan za nerad i anarhiju 1Foto: Grad Kragujevac

Povodom odluke usvojene na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, da se zabranjuje gradnja bez sadnje drveća, oglasio se danas Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu, po čijem je mišljenju to samo „paravan za nerad i anarhiju”.

„Ovih dana smo mogli čuti za inicijativu gradskih vlasti i gradonačelnika Nikole Dašića, kojom se zabranjuje gradnja novih objekata bez sadnje drveća. Neko ko nije stanovnik ovog grada, pomislio bi, na osnovu ove i sličnih inicijativa i akcija, da je kod nas na vlasti neka od evropskih zelenih stranaka ili političkih pokreta sa istakutim ekološkim usmerenjem”, stoji u saopštenju GrO NS.

Prema njihovim rečima, istina je drugačija, a navedene inicijative i akcije služe samo kao dimna zavesa za nerad i anarhiju kragujevačkih gradskih vlasti i nude iskrivljenu sliku devastiranog grada.

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu podržava ovakvu ideju i zamisao, ali tek ako je u sklopu sistemske strategije za rešavanje problema rapidne novogradnje koja postepeno dovodi do uništavanja starog jezgra grada, kao i do podizanja nivoa zagađenja, buke i ostalih pratećih negativnih efekata.

„Razvoj jednog grada ne može da se zaustavi, ali isto tako neophodno je da odgovorna gradska vlast, kroz primenu odgovarajućih mera, usmerava taj razvoj ka izgradnji dobro projektovanih gradskih naselja sa pratećom infrastrukturom, a čiji su sastavni delovi zelene površine sa drvoredima” smatraju u NS Kragujevac, dodajući da bez takve strategije i konkretnih rešenja za navedeni problem, ovakve mere imaju samo palijativni karakter u svetlu razvoja grada.

Oni preporučuju gradskim vlastima da, kad se već bave farbanjem ograda, prefarbaju ogradu oko upropaštene gradske tržnice, koja već godinama stoji oko napuštenog gradilišta i očigledno neće skorije biti uklonjena.

„Što se sadnica, pak, tiče, dovoljno je da posade po jednu u svaku od rupa u asfaltu na izrovanim kragujevačkim ulicama i imaće prašumu u centru grada” slikoviti su u svom obraćanju javnostima i medijima kragujevački „narodnjaci”.

Kako oni ocenjuju umesto jasnih odgovora predstavnika lokalne samouprave, na delu je nastavak stare politike koja će, ako se ovakav loš trend nastavi, u konačnici dovesti do gubljenja identiteta starog Kragujevca i sve manjih zelenih površina, koja su „pluća” jednog grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari