(VIDEO) Obezbeđenje pokušalo da spreči Aleksandra Jovanovića Ćutu i poslanike da uđu u skupštinu Babušnice 1Printskrin N1

Sednica Odbora za zaštitu životne sredine počela je sa sat vremena zakašnjenja, jer, kako je rekao Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik tog skupštinskog Odbora, obezbeđenje opštine Babušnica pokušalo da spreči poslanike da uđu u skupštinsku salu.

„Mi smo na silu ušli u salu, a obezbeđenje koje je angažovala predsednica opštine Ivana Stojčić treba da vrati dnevnice, jer nisu uspeli da nas spreče da odrežimo sednicu. Sram bilo Ivanu Stojčić, a mi ćemo i ubuduće to raditi na silu, ako nam ne dozvole da radimo i poštujemo zakon“, rekao je Jovanović i dodao da je laž da Milimir Vujadinović, zamenik predsednika Odbora, i ostali članovi odbora iz redova vlasti nisu dobili pozive.

Ponovio je da je na sednicu o uticaju malih hidoelektrana bio pozvan i predsednik Aleksandar Vučić koji je već nekoliko puta obećao da će zajedno sa odborom posetiti Rakitu, da su pozvani ministri Irena Vujović, Dubavka Đedović i Goran Vesić. Niko se nije odazvao, a sednici prisustvuju samo predstavnici opozicije, tako da nema kvoruma za odlučivanje.

Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, poručila je predsedniku Srbije da ako mora da ga brani sekjuriti onda treba da podnese ostavku.

(VIDEO) Obezbeđenje pokušalo da spreči Aleksandra Jovanovića Ćutu i poslanike da uđu u skupštinu Babušnice 2
Printskrin parlament.rs

Obezbeđenje je pokušalo da spreči opozicione poslanike da uđu na sednicu uz obraženje da nisu na spisku učesnika sednice dostavljenom Opštini, javlja reporter N1.

Na snimcima koje su Dveri dostavile ekipi N1, koja je za to vreme pratila pres konferenciju Milimira Vujadinovića (SNS), zamenika predsednika Odbora Aleksandra Jovanovića Ćute, vidi se sukob poslanika, pojedinih aktivista i građana sa obezbeđenjem.

Vujadinović, koji je sazvao pres konferenciju pola sata uoči sednice Odbora u Babušnici, na kojoj inače ne učestvuje, optužio je, pored ostalog, Jovanovića Ćutu da ne poštuje proceduru zakazivanja sednica, veličajući u više navrata Aleksandra Vučića, dok je Jovanović više puta prilazio pultu držeći u rukama natpis: „Laže“.

Na snimcima se vidi i kako obezbeđenje pokušava da neke ljude izvuče iz zgrade, ali ih je u tome sprečavao poslanik i predsednik skupštinskog Odbora Aleksadanr Jovanović Ćuta.

Na kraju su svi oni uspeli da probiju blokadu i uđu u salu gde je održana sednica skupštinskog Odbora.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, rekao da je postala praksa da je SNS obezbeđenje uvek tamo gde je opozicija.

„Pitam Ivanu Stojčić, predsednicu opštine Babušnica da li je zgrada opštine njena privatna kuća i da li je tu kuću prijavila Agenciji. Da sam ja predsednik opštine bila bi mi čast da u moju malu sredinu dođu četiri profesora Univerziteta. A Stojčvićeva je na te profesore, od kojih su dvoje i poslanici poslala obezbeđenje. Istovremeno je to obezbeđenje naprednjaka Milimira Vujadinovića nesmetano pustilo u zgradu opštine zajeno sa flašom vinjaka. Nije više ovo sjaši kurta da uzjaše murta, ovde jašu i kurta i murta i murtići i kumčići koji lupaju automobile od 400 0000 evra“, rekao je Milivojević i dodao da je cilj ove vlasti slobodan i prazan prostor, bez ljudi, jer njima su potrebni samo resursi za dalji profit.

Zoran Stojanović, poslanik koalicije NADA, naveo je da je njega obezbeđenje nekim čudom pustilo da prođe, ali da nije svojim očima mogao da veruje šta rade sa ostalim poslanicima opozicije.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, primetila je da je Srbija okupirana zemlja i da nije čudo što su poslanici opozicije uz primenu ratnih dejastava morali da se domognu sale za sednice u Babušnici, iako iza svakog od njih stoji 30 000 glasova građana.

Ona je navela da bi svaki građanin Srbije trebalo da poseti Rakitu i uveri se u predatorsko ponašenje investitora malih hidroelektrana.

„Životi ljudi ne znače ništa ovoj vlasti. Svako ko prođe kroz kanjon Jerme zna da je ova nesreća koja se dešava protivna zdravom razumu“, navela je Milenković Kerković i dodala da je Niš grad primer kako se ova vlast ponaša.

Tamo se, kada žele da uvedu nekog investitora, menja urbanistčki plan, ali bez studija uticaja na živornu sredinu, a onda gradonačelnica najavljuje tajanstvene investitore. I sve se, kako je rekla, radi po tom principu.

„Sva nesreća koja se dešava u Srbiji je da profiteri proforiraju, a kada sve uzmu ostaće im samo naši goli životi koji im ništa ne znače“, poručila je poslanica Dveri.

Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu, podsetio je da već drugi put prisustvuje sednici odbora, van Skupštine Srbije i da je prvi takvu sednicu takođe opstruirao famozni Milimir Vujadinović.

„I danas je tu, a nije sišao među nas i kad shvatite da postoje Milimiri onda se pitate šta je funkcija narodnog poslanika, šta je funkcija Narodne skupštine. Kako je moguće da neko ko je narodni poslanik na takav način opstruira rad jednog ovako važnog odbora i ko mu to uopšte došušta. I da li predsednik skupštine, zaboravni Vladimir Orlić, koji ne zna gde se zagubilo 38 000 potpisa građana Srbije, uopšte ima svest o tome koliko je destruktivno njihovo ponašanje. I kako oni demontiraju ono što bi trebalo da bude stabilna konstrukcija države“, rekao je dr Ristić i dodao on Odboru prisustvuje kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta i da se bavi malim vodotokovima.

Ristić je naveo da je izgradnjom minihidolektrane Zvonce na vodotoku Rakita prekršeno bar pet zakona – zakon o vodama, zakon o planiranju i izgradnji, zakon o zaštiti prirode, zakon o šumama i zakon o sprečavanju katastrofa koji se odnosi na vanredne situacije, što je za krivičnu prijavu.

„Kod nas je napravljeno oko 120 mini hirdroelektrana, koje godišnje Srbiji daju svega 0,8 odsto energije. I vlasnicima tih hidroelektrana isplaćuje se nekoliko desetina miliona evra svake godine zbog subvencionisane tarife, jer su takozvani povlašćeni proizvođači koji će taj status imati 12 godina. Daju jako malo energije, a mi građani preko računa za struju plaćamo povlašćenim proizvođačima tri puta skuplju energiju od one koja se proizvodi u termoelektranama“, obasnio je Ristić i dodao da se pod lažnim javnim interesom, plasiraju sebični interesi.

Dragana Đorđević, profesorka Fakulteta za fizičku hemiju, rekla je da se na slivu Vlasine planira izgradnja 56 mini hidroelektrana, a da je do sada izgrađeno 14. Ona je dodala da su zbog toga učene promene na vodi i da kada je to predočila predsedniku opštine on je zajedno sa odbornicima doneo odluku o zaustavljanju izgradnje, ali da danas više nije predsednik.

Milimir Vujadinović (SNS), zamenik predsednika Odbora za zaštitu životne sredine, je da podsetimo, nedavno organizovao i paralelnu sednicu Odbora, sa sednicom koju je Jovanović vodio u Loznici. Uspeo je da održi tako šestu sednicu Odbora za ekologiju i pre nego što je peta sednica počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari