Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mađarske Ferenc Đurčanj i austrijski kancelar Alfred Guzenbauer održali su juče u Budimpešti prvi trilateralni sastanak u novijoj istoriji odnosa tri zemlje. Sastanak je, kako javljaju izveštači s lica mesta, bio posvećen poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa ove tri zemlje, ali je u najvećoj meri bio posvećen Srbiji i pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije koji se ovih dana odvijaju u Beču.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mađarske Ferenc Đurčanj i austrijski kancelar Alfred Guzenbauer održali su juče u Budimpešti prvi trilateralni sastanak u novijoj istoriji odnosa tri zemlje. Sastanak je, kako javljaju izveštači s lica mesta, bio posvećen poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa ove tri zemlje, ali je u najvećoj meri bio posvećen Srbiji i pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije koji se ovih dana odvijaju u Beču. U izjavi za medije posle sastanka učesnici su se saglasili da je za Kosovo i Metohiju potrebno pronaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Srbija pred izazovima

Obraćajući se učesnicima na Kongresu Mađarske socijalističke partije, Boris Tadić je rekao da će se zvanični Beograd boriti svim raspoloživim diplomatskim sredstvima da sačuva Kosovo i Metohiju.

– Srbija se danas nalazi pred ogromnim izazovima i učinićemo sve što je u našoj moci da na evropski način, dakle pregovorima a ne ratom, zaštitimo srpske nacionalne interese – rekao je Tadić, a prenosi RTS.

Predsednik Tadić je istakao da je preneo svojim sagovornicima stav Srbije da je „za nas neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Metohije“ i da Srbija veoma ceni zvanične stavove Austrije i Mađarske po ovom pitanju.
– I Austrija i Mađarska očekuju kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. Za mene je, kao za predsednika Srbije, to posebno važno, važno je i za sve naše građane i perspektivu naših pregovora o Kosovu. S druge strane, i Mađarska i Austrija danas jesu u EU i one će poštovati stav EU koji u najvećoj meri zavisi od relacija među velikim silama. EU nastupa kao jedinstveni partner prema SAD i prema Rusiji. Biće to veoma teški pregovori o budućem statusu Kosova, toga su svesni i moji današnji sagovornici, biće vrlo kompleksno postići kompromisno rešenje imajući u vidu Ahtisarijev predlog koji u najvećoj meri vodi Kosovo prema nezavisnosti. Ostalo je još malo vremena, ali moramo uložiti apsolutni napor da branimo naše interese i danas sam naišao na visoko razumevanje kod svojih sagovornika – rekao je Tadić.
Mađarski premijer je ocenio da je zajednički sastanak „demonstracija zajedničke odgovornosti za regionalnu stabilnost“.
– Naša briga u ovom trenutnu usmerena je ka Srbiji – izjavio je Đurčanj i dodao da Mađarska podržava prosperitet i stabilnost Srbije i u tom okviru buduće rešenje kosovskog pitanja.
Austrijski kancelar Guzenbauer je rekao da je „trilateralni sastanak regionalni novitet“ i odlična prilika za razgovore o regionalnoj stabilnosti i razvoju.
– U interesu Austrije je mirno rešenje za Kosovo i Metohiju koje će omogućiti Srbiji i njenim građanima da pronađu svoje mesto u EU – preneo je Guzenbauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari