Od dopisane rečenice važniji zvanični izveštaj 1Ilustracija Foto: Vlada Srbije

Poruka koju je novi državni sekretar SAD Entoni Blinken „svojeručno“ dodao službenom pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne predstavlja nikakvo „iskakanje“ iz diplomatskih okvira, kako su to predstavili pojedini prorežimski mediji već je takvo ophođenje relativno često u državničkoj praksi, ocenjuju stručnjaci za međunarodnu politiku i predstavnici opozicije za Danas.

Neki od naših sagovornika ukazuju da je način na koji je javnosti „servirano“ Blinkenovo pismo još jedan primer „spinovanja“, kojem je veoma sklon Vučičev režim.

Večernje novosti su, podsetimo, objavile da je „izlazeći iz uobičajenih protokola“, Blinken poslao pismo Vučiću „u kome je ispod zvaničnog, otkucanog dela, svojeručno dopisao i posebnu poruku“.

Kako se precizira, američki državni sekretar je hemijskom olovkom napisao: „Sasvim se sećam naših dobrih razgovora i radujem se njihovom obnavljanju.“

Predsednik Srbije je potvrdio da mu je stiglo to pismo, ističući: „Ja sam njemu čestitao na postavljanju na važnu funkciju u SAD i verujem da se on prisetio naše saradnje, čak je i svojom rukom potpisao nešto, tako da je to važna vest.“

Komentarišući način na koji je deo medija protumačio takav potez Entonija Blinkena, Milan Antonijević, pravnik i bivši izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, navodi: „Ne bih rekao da dopisana poruka Blinkena izlazi iz diplomatskih okvira, naprotiv, ona pokazuje i najavljuje zainteresovanost američke administracije za Zapadni Balkan i posebno za Srbiju.“

– Svaka ozbiljna diplomatija, a američka to zasigurno jeste, koristi ovakve prilike da uspostavi prisnije odnose i time dobija prostor da u spoljnoj politici bude iskrenija, a samim tim i efikasnija. Efikasna američka spoljna politika okrenuta ka podršci Srbiji u rešavanju otvorenih pitanja i ka ubrzanju približavanja Srbije EU je u interesu svakoga ko je zagledan u budućnost i živi u Srbiji. Podsetiću vas da je prošlo 15 godina od mirnog razlaza sa Crnom Gorom i niza događaja koji su nam svima obeležili tri burne decenije pokušaja vraćanja demokratije u našu zemlju. Sve nam to govori da je vreme da se krene iskreno u reforme. Dosta je ratovanja, netrpeljivosti i odbijanja da se preuzme odgovornost, a nadam se da je Srbija odabrala taj put i da ćemo to videti i u rečenicama koje će biti dopisane u pismima koja budu išla iz Beograda za Vašington, Brisel, Zagreb, Podgoricu, Sarajevo, Skolje, a zašto da ne i za Prištinu, poručuje Antonijević.

I Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i bivša ambasadorka Srbije u Rimu, konstatuje da „nije neobično u diplomatiji svojeručno dodavanje teksta službenom odštampanom pismu“.

– Nije neobično u diplomatiji svojeručno dodavanje teksta službenom odštampanom pismu. Ono što „bode oči“ je pozivanje na prijateljske dogovore iza zatvorenih vrata između Vučića i Blinkena, dok istovremeno za srpsku javnost iz Vučićevih usta izlazi patriotsko režanje na Zapad, poručuje Rašković Ivić.

Govoreći na istu temu, Natan Albahari, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, kaže da je „ovo čist spin uobičajene diplomatske prakse i preuveličavanje“.

– Često se dešava da u ovakvim prepiskama jedna ili obe strane dodaju neki lični komentar, kako bi se stvorio bolji odnos između zvaničnika. Ono što je mnogo važnije od Blinkenovog pozdrava, jeste izveštaj Stejt departmenta koji vrlo oštro kritikuje situaciju u Srbiji i autokratsku vlast Aleksandra Vučića. U tom izveštaju se posebno ističu koruptivne afere članova Vlade Srbije, ograničavanje slobode medija i brojni problemi u oblasti ljudskih prava. To je od suštinske važnosti za javnost, a ne par standardnih reči ručno dodatih u pismo, ukazuje Albahari.

Prema mišljenju Bojana Pajtića, univerzitetskog profesora i bivšeg predsednika DS, „jasno je da je Vučić, prvo da bi došao na vlast, a potom da bi se na njoj održao, davao obećanja zapadnim političarima u odnosu na status Kosova i Republike Srpske“.

– Oni sada očekuju da ono na šta se obavezao bude realizovano. Potrošio je sve kredite – prošlo je već devet godina od njegove uzurpacije srpske države i svih resursa u njoj, a on misli da su lepe reči dovoljne. Možda deo birača u Srbiji i veruje u bajke, ali to nije slučaj sa stranim političarima. Sve će više biti ovakvih „nismo zaboravili šta si obećao i očekujemo da obećano ispuniš“ poruka. Samo će se intonacija menjati – od naizgled ljubazne do otvoreno preteće, smatra Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari