Odbor usvojio izveštaj Tanje Miščević o pregovorima o pristupanju Srbije EU 1Pritnskrin Parlament.rs

Evropska komisija je u svom izveštaju konstatovala da je Srbija ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji i smatra da je spremna za zatvaranje poglavlja, izjavila je danas ministarska za evrointegracije Tanja Miščević na sednici Odbora za evropske integracije Skupštini Srbije.

Ona je, predstavljajući izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije EU u prvih šest meseci ove godine koji je podnela Vlada, rekla da je 2025. godina – godina spremnosti za pristupanje EU, ali da je sam proces „procedura koja iziskuje vreme“.

Miščević je istakla da je još dosta posla pred Srbijom i da je usklađenost sa deklaracijama o spoljnoj i bezbednosnoj politici trenutno na nivou od 53 odsto.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma istakao u raspravi kako se Srbija ne može pohvaliti da je demokratija, već da je hibridni režim.

On i poslanik koalicije Moramo – Zajedno Đorđe Miketić podsetili su da od decembra 2021. godine nije otvoreno nijedno poglavlje, a da je poslanica Evropskog parlamenta Alesandra Moreti konstatovala kako od te godine Srbija nije napravila nikakav napredak.

Miščević je replicirala rekavši da je „pristupanje politički proces“ i da je svaki korak u tom procesu, takođe, politički proces.

Prema njenim rečima, sve zavisi od svih 27 država članica EU i od njihovih tehničkih, ali i političkih odluka.

Takođe, kako je napomenula, proces pristupanja nije „izolovano ostrvo“, već zavisi od događaja u regionu i svetu.

Ministarka je podsetila i da Evropska komisija ima veću težinu od Evropskog parlamenta, koji nije zakonodavno telo i predstavlja građane, a ne države.

Uloga EP, kako je objasnila, jeste da odobri sporazum o pristupanju.

Ona je predložila da svakog meseca dolazi na sednicu odbora i razgovara sa članovima, što je Kozma podržao.

Izveštaj koji je podnela ministarka Tanja Miščević usvojen je većinom glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari