Pobeda opozicije, vlast bojkotuje sednicu parlamenta koju je ona zakazala: Milan Tanović (POKS) povodom otkazivanja sednice Skupštine grada Kragujevca 1Foto: Privatna arhiva

 

Povodom otkazivanja sednice Skupštine grada na kojoj se nisu pojavili odbornici lokalne vlasti, koji su sednicu i zakazali Milan Tanović, predsednik GrO POKS Kragujevac i šef odborničke grupe Zajedno za Šumadiju i Pokreta obnove Kraljevine Srbije u loklnom parlamentu smtra da je to „pobeda opozcije” i da je „vlast povila rep”.

– Na današnjoj sednici skupštine grada Kragujevca desilo se nešto što nisam primetio do sada u Srpskoj politici a to je da vlast bojkotuje sednicu parlamenta koju je ona zakazala. Vlast nije dovela svoje odbornike i odbornike svojih satelita jer se istog dana održava sednica skupštine Republike Srbije a petoro odbornika iz Kragujevca iz vlasti su i narodni poslanici, pa je njima bitnija neka nebitna sednica u Beogradu nego interes građana Kragujevca, kaže Tanović za Danas.

On podseća da i opozicija ima poslanika koji je i odbornik, Dalibora Jekića (SSP) koji je naravno bio prisutan danas u Kragujevcu.

– Predsednik skupštine grada Kragujevca, sazvao je kolegijum šefova odborničkih grupa pre početka sednice ali je opozicija, kao i odbornička grupa POKS – Zajedno za Šumadiju odlučila da na konsultacije ne dođe iz razloga jer sam lično na prethodnoj sednici minimum pet puta javno pozivao da napravi pauzu radi konsultacija sa šefovima OG. Iako je predsednik skupštine na prethodnoj sednici obećao da će pozvati na konsultacije, to nije učinio, podseća Tanović.

Sada, kada su se po njegovom mišljenju – obrukali, kada je njihova bruka obišla celu Srbiju (od „24 minuta” kod Kesića – 10 minuta bilo je posvećeno Kragujevcu) i kada su videli da je opozicija istrajna u svojoj nameri, a njihovi odbornici nezadovoljni jer moraju da sede po 17 sati na neugodnim stolicama, odjednom se predsednik skupštine transformisao iz sujetnog voditelja „Ćutanijade” u dobrog Samarićanina koji predlaže kompromis, ističe naš sagovornik.

– E pa „druže” predsedniče neće moći. Sada opozicija diktira tempo. Mala pobeda opozicija u nizu pobeda. Još čekamo odgovor na pitanje – „Šta je sa 296 miliona dinara?”, zaključuje Tanović.

Pobeda opozicije, vlast bojkotuje sednicu parlamenta koju je ona zakazala: Milan Tanović (POKS) povodom otkazivanja sednice Skupštine grada Kragujevca 2
Pobeda opozcije, vlast povila rep – Milan Tanović Foto: Z. S. M.

Današnja sednica Skupštine grada Kragujevca odložena je pošto se predstavnici vladajuće koalcije na lokalu okupljeni oko SNS-a nisu pojavili.

Nastavak prve redovne sednice Skupštine grada bio je najavljen za 9 sati.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao, prva, redovna sednica Skupštine grada Kragujevca počela je još 25. aprila. Tada je prekinuta posle 17 sati trajanja odbornici opozicionih lista aktivno su ometali rad skupštine zbog toga, kako su istakli vlast ignoriše njihov zahtev da se na gradskom parlamentu taspravlja o „pljački veka” odnosno „slučaju Servis” u kome se na ime eksproprijacije privatniku isplaćeno za zemljište koje u gradskom vlasništvu isplaćuje gotovo 300 miliona dinara.

Kragujevačka opozcija je tim povodom dva puta zakazivala sednice Skupštine grada po hitnom postupku ali one, zbog nedostatka kvoruma nisu održane.

Zbog toga su 25. aprila, tokom čitavog dana opozcioni odbornici izlazili za skupštinsku govornicu i ćutali sve vreme tokom njihovog dozvoljenog vremena, što je po njima demokatski način da se skrene pažnja javnosti na nepravilnosti u radu lokalnih vlast, pošto ih u potpunosti ignorišu.

Kragujevački portal „Glas Šumadije” još sinoć je objavio da „SNS u strahu od nedostatka kvoruma skraćuje današnju sednicu Skupštine grada”.

Kako „Glas Šumadije” saznaje, sednica Skupštine grada, zakazana za danas trebalo je da bude prekinuta u 11 sati a razlog za prekid je odlazak petoro poslanika vladajuće većine na sednicu republičkog parlamenta, koja je danas zakazana po hitnom postupku: Edis Durgutović, Miroslav Petrašinović, Biljana Ilić Stošić, Nataša Jovanović i Slobodan Milisavljević, a bez kojih su vladajuće stranke u gradskom parlamentu na ivici kvoruma.

– Jedinstven politički fenomen se desio u kragujevačakom parlamentu. Vladajuća većina je odlučila da bojkotuje sednicu Skupštine grada koju je sam sazvala. Reč je o dubokoj parlamentarnoj krizi o kojoj je opozicija govori poslednjih meseci a koja sada izlazi na videlo, kaže za Danas Obrad Turković, gradski odbornik SSP-a u okviru koalicije Kragujevac protiv nasilja.

Po njegovim rečima ta kriza se ogleda u većini lokalne vlasti koja je stalno na ivici kvoruma i ne postojanju minimalnog dogovora oko stavljanja na dnevni red skupštinskih zasedanja tačaka od vitalnog značaja za grad i Kragujevčane.

Pobeda opozicije, vlast bojkotuje sednicu parlamenta koju je ona zakazala: Milan Tanović (POKS) povodom otkazivanja sednice Skupštine grada Kragujevca 3
Foto: Privatna arhiva

Inače, odbornici opozcije došli su jutros u gradski parlament sa majcama na kojima piše „Šta je sa 296 miliona?”.

Nastavak sednice Skupštine grada odložen je za utorak, 14. maj, takođe sa početkom u devet sati. 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari